CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4 5
Cei trei paşi pe care îi poate face o persoană care suferă de incontinenţă urinară, pentru o viaţă activă
1. Cereţi sfatul medicului. Chiar dacă aţi constatat că au apărut primele simptome ale incontinenţei urinare, nu trebuie să intraţi în panică. În loc să vă feriţi să vorbiţi despre această problemă, prezentaţi-i simptomele doctorului, încă de la prima vizită. O descriere atentă a acestor simptomeva reduce timpul de diagnosticare şi veţi putea merge la un medic specialist. Astfel, veţi limita posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi veţi preveni acutizarea problemei incontinenţei. După o primă discuţie, doctorul vă va recomanda câteva metode de diagnosticare neinvazive, precum: analiza urinei, testul tusei, urocultură sau ecografia transabdominala. Cu ajutorul ecografiei, doctorul va putea evalua starea rinichilor şi a tractului urinar.
2. Nu uitaţi de absorbantele anatomice. Pentru menţinerea igienei zilnice, puteţi folosi absorbante speciale, cu o formă anatomică. Sunt subţiri şi nu se văd de sub îmbrăcăminte. Acestea absorb umezeală şi neutralizează mirosul neplăcut. Absorbantele şi tampoanele normale nu pot fi utilizate pentru absorbţia urinei, iar purtarea îndelungată a acestora poate duce la iritarea zonelor intime.
3. Antrenaţi-vă muşchii Kegel. Antrenarea regulată a musculaturii planşeului pelvian poate reduce sau elimina în totalitate efectele neplăcute ale incontinenţei urinare. Exerciţiile de bază constau în cotractarea şi relaxarea muşchilor care înconjoară uretra, vaginul şi rectul. Ar fi bine să va familiarizaţi cu Tehnica Pelvicore, care se concentrează pe muşchii din partea superioară a diafragmei şi pe muşchii abdominali. Exerciţiile Pelvicore sunt simple şi neinvazive pentru organismul nostru.
Activitatea fizică şi incontinenţa urinară
După cum am mai spus, incontinenţa urinară de efort, se manifestă prin urinarea necontrolată în timpul unei activităţi fizice. Muşchii slăbiţi nu reacţionează tocmai bine la presiunea la care sunt supuşi în timpul exerciţiilor aerobice sau al alergării, iar scurgerile involuntare de urină le descurajează pe femei. Din fericire, există mai multe moduri în care se pot atenua simptomele incontinenţei urinare la persoanele active.
Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii la riscul apariţiei incontinentei urinare de efort, deoarece sarcina şi naşterea au ca urmare deteriorarea şi slăbirea mai multor muşchi şi ţesuturi din zona pelviană. Deşi acest tip de incontinenţă nu este asociat, în general, procesului de îmbătrânire, în absenţa exerciţiilor regulate, muşchii pelvieni îşi pierd tonusul. Pentru tonifierea musculaturii planşeului pelvian, vă recomandam să efectuaţi aşa-numitele exerciţii Kegel.
Scurgerile necontrolate de urină pot face femeile să renunţe la activităţile fizice, însă această renunţare nu este o soluţie. Dacă incontinenţa se face simţită în timpul efectuării anumitor exerciţii, puteţi renunţă la ele, în favoarea altora. De exemplu, alergatul pate fi înlocuit cu mersul pe bicicletă, iar gimnastica aerobică poate fi înlocuită cu înotul. Totuşi, este important să vă menţineţi elasticitatea şi tonusul musculaturii planşeului pelvian. O posibilitate interesantă ar fi exerciţiile de pilates.
Dacă aveţi probleme de incontinenţă urinară , dar doriţi să aveţi o viaţă activă, nu trebuie decât să respectaţi următoarele recomandări:
- În timpul exerciţiilor, purtaţi un absorbant urologic, care reţine urina.
- Purtaţi haine negre. Chiar dacă se va scurge urină, nu va sări în ochi.
- Controlaţi consumul de lichide – nu consumaţi băuturi cu cafeină înainte de antrenament. Cafeina are o acţiune diuretică. Completaţi cantitatea de lichide consumate cu apă.
- Eliminaţi din alimentaţie mâncărurile picante. Condimentele cu gust puternic irită vezica urinară şi agravează simptomele incontinenţei. Limitaţi consumul de produse acide (citrice, suc de urzică). Înlocuiţi aceste produse cu legume şi cu alte produse bogate în fibre.
- Dacă incontinenţa urinară este provocată de prolapsul uterin, va puteţi gândi la un con vaginal. Este un con din silicon, cauciuc sau plastic, care se amplasează în vagin, pentru a împiedica scurgerile de urină.
- Antrenaţi-vă muşchii vezicii, practicând micţiunea dublă. Planificaţi-vă vizitele la toaletă şi eliminaţi urină în mod regulat. Astfel, veţi reduce riscul producerii unor surprize neplăcute.
Alte prospecte folositoare si mult cautate