CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4 5
Factorii care favorizează îmbunătăţirea continenţei urinare
1. O cantitate adecvată de lichide
Adesea, pacienţii cu incontinenţă urinară încearcă să limiteze cantitatea de lichide consumate, gândindu-se că astfel vor reduce posibilitatea apariţiei scurgerilor de urină. Acest lucru nu este în întregime corect. Este adevărat că dacă organismul primeşte mai puţine lichide se reduce diureza (procesul de producere şi eliminare a urinei), însă, în acelaşi timp, se reduce capacitatea funcţională a vezicii, iar acest lucru poate avea ca urmare apariţia micţiunilor frecvente sau a episoadelor de incontinenţă urinară.
2. O dietă adecvată şi tranzitul intestinal normal
Constipaţia provoaca întinderea excesivă a segmentului final al tractului gastro-intestinal. Masă fecală apasă pe vezică şi reduce capacitatea acesteia provocându-I şi o iritaţie. În plus, poate exercita presiune şi asupra uretrei, cauzând dificultăţi la golirea vezicii urinare. Atunci, se ajunge la umplerea excesivă a vezicii şi la incontinenţă urinară prin prea-plin.
3. Reducerea greutăţii corporale
Obezitatea provoacă slăbirea musculaturii planşeului pelvian. Acest lucru are că urmare coborârea oganelor pelviene şi, după cum se ştie, modificarea raporturilor anatomice din zona musculaturii planşeului pelvian este una dintre cauzele apariţiei incontinenţei urinare la femei.
4. Modificarea factorilor de mediu
Persoanelor vârstnice, care se deplasează greu, trebuie să li se asigure accesul facil la toaletă. În plus, trebuie acordată o mare atenţie şi vestimentaţiei, pentru ca pregătirea în vederea urinării să nu dureze prea mult. De multe ori, acesta este motivul pentru care persoanele vârstnice nu mai apucă să ajungă la toaletă.
5. Prevenirea infecţiilor tractului urinar
Igienă intimă adecvată joacă un rol deosebit de important în prevenirea infecţiilor tractului urinar. De obicei, la pacienţii varstinici, cu mobilitate redusă, rezistenţa la apariţia infecţiilor este redusă. De aceea, trebuie redusă la minim posibilitatea dezvoltării unei infecţii a căilor urinare. Infecţiile urinare pot fi prevenite printr-o diureză corectă şi prin acidifierea urinei.
6. Antrenarea vezicii urinare
După monitorizarea atentă a urinării, cu notarea orelor şi a cantităţilor de urină, precum şi a episoadelor de incontinenţă, treptat, trebuie să vă antrenaţi pentru a ajunge la o frecvenţă a urinării care să împiedice umplerea excesivă a vezicii şi, în acelaşi timp, să prevină apariţia senzaţiei de micţiune iminentă. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu incontinenţă urinară provocată de tulburările funcţionale ale tractului urinar. Şi în cazul pacienţilor cu incontinenţă urinară de efort, eliminarea urinei în cantităţi mai mici previne creşterea presiunii în vezică, astfel încât aceasta nu mai atinge valori care ar putea depăşi rezistenţa uretrală redusă.
Exerciţiile de antrenare a musculaturii planşeului pelvian au un efect dublu.
Pe de o parte, pacientul învaţă să-şi folosească în mod conştient muşchii din jurul uretrei, care depind de vointă pacientului. Acest lucru este util mai ales în situaţiile de “urgenţă”, precum tusea, strănutul, râsul.
Pe de altă parte, efectuarea regulată a exerciţiilor îmbunătăţeşte susţinerea planşeului pelvian şi creşte rezistenţa uretrei. Aceste două lucruri sunt foarte importante la pacienţii care suferă de incontinenţă urinară de efort.
Exerciţiile vă vor învăţa să vă controlaţi vezica şi muşchii din jurul uretrei. Exerciţiile sunt simple şi pot fi folosite în cazul anumitor tipuri de incontintenta urinară. Ajută sau la controlarea vezicii, sau la controlarea musculaturii planşeului pelvian. De asemenea, recomandările pot avea legătură şi cu cantitatea de lichide consumate.
7. Utilizarea mijloacelor ajutătoare
Chiar dacă se ţine cont de recomandările anterioare, de cele mai multe ori este necesară protejarea împotriva scurgerilor de urină, folosind diferite mijloace ajutătoare precum: absorbantele urologice, scutecele anatomice sau chiloţii scutec, în funcţie de gradul de incontinenţă urinară.
8. Suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare sunt preparate care, prin completarea dietei cu diferite tipuri de ingrediente (minerale, vitamine, extracte vegetale), au o acţiune pozitivă asupra organismului uman.
Alte prospecte folositoare si mult cautate