Prospect Aspirin
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
ASPIRIN
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
comprimate a 500 mg
Acid acetilsalicilic
Compoziţie
Un comprimat conţine acid acetilsalicilic 500 mg şi excipienţi: celuloză pulbere, amidon de porumb.
Grupa farmacoterapeutică: analgezice, analgezice şi anti- piretice, derivaţi de acid salicilic şi combinaţii.
Indicaţii terapeutice
ASPIRIN este indicat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap, dentare, faringiene, /menstruale, musculare şi articulare, durerilor de spate, reumatice şi artritice minore.
Este indicat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al durerilor şi febrei din guturaiul comun şi gripă.
Notă: ASPIRIN nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu afecţiuni virale (stări febrile) decât la recomandarea medicului atunci când alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite, datorită posibilităţii apariţiei sindromului Reye, o boală rară, dar care ameninţă viaţa, necesitând îngrijire medicală de urgenţă (vezi punctul Ce precauţii trebuie luate în cazul copiilor”).
ASPIRIN nu trebuie administrat timp îndelungat sau în doze mari fără recomandarea medicului sau stomatologului.
Contraindicaţii
Când nu trebuie folosit ASPIRIN?
ASPIRIN nu trebuie folosit dacă:
- sunteţi hipersensibil la componentul activ, acidul acetilsalicilic, la salicilaţi, un grup de substanţe înrudite cu acidul acetilsalicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale produsului;
- aveţi ulcer gastric sau duodenal activ;
- aveţi o tendinţă crescută de sângerare (diateză hemoragică);
- aveţi insuficienţă hepatică sau renală;
- aţi avut crize de astm bronşic după administrarea de salicilaţi sau de substanţe cu acţiune similară, in special antiinflamatoare nesteroidiene;
- aveţi insuficienţă cardiacă severă, nestabilizată
- folosiţi concomitent 15 mg sau mai muit, în decursul unei săptămâni, de metotrexat;
- sunteţi în ultimul trimestru de sarcină
- aveţi renilcetonurie
Atenţionări şi precauţii
Cînd trebuie să consultaţi medicul înaintea administrării ASPIRIN?
Utilizarea ASPIRIN necesită supraveghere medicală atentă dacă:
- aveţi hipersensibilitate la analgezice, antiinflamatoare sau antireumatice datorită riscului atacurilor de astm bronşic (intoleranţă la analgezice/astm indus de analgezice);
- aveţi hipersensibilitate la polen sau la alţi alergeni (manifestată sub formă de reacţii cutanate, prurit sau urticarie), aveţi rinită alergică sau polipi nazali;
- aveţi infecţii cronice ale tractului respirator (în special dacă sunt însoţite de simptome ale alergiei la polen);
- aveţi deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază;
- utilizaţi anticoagulante, de exemplu derivaţi cumarinici, heparină (cu excepţia heparinei în doză mică) în acelaşi timp cu acidul acetilsalicilic;
- suferiţi de astm bronşic
- aveţi afecţiuni cronice sau recurente gastrice sau duodenale;
- aveţi tulburări renale grave pre-existente; j aveţi funcţia hepatică grav afectată;
înaintea intervenţiilor chirurgicale, medicul dumneavoastră sau stomatologul trebuie informaţi privind utilizarea ASPIRIN. ASPIRIN® nu trebuie administrat în doze mari, pe perioade lungi de timp, fără informarea medicului.
Administrarea analgezicelor pe termen lung poate cauza episoade de cefalee care dacă sunt tratate cu doze şi mai mari de analgezice, pot perpetua durerile de cap.
Utilizarea curentă a analgezicelor poate conduce la leziuni renale existând riscul insuficienţei renale (nefropatie analgezică). Riscul este mărit atunci când diferite analgezice sunt administrate concomitent.
La doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excreţia acidului uric, ceea ce poate provoca atacuri de gută la pacienţii predispuşi. Ce precauţii sunt necesare în timpul sarcinii?
Dacă în timpul perioadei de tratament cu ASPIRIN® deveniţi gravidă trebuie să informaţi medicul dumneavoastră. ASPIRIN•’ nu trebuie utilizat în primul şi al doilea trimestru de sarcină fără recomandarea medicului. ASPIRIN• nu trebuie utilizat în ultimele 3 luni de sarcină (ultimul trimestru) datorită unui risc crescut de complicaţii pentru mamă şi făt în timpul naşterii.
Ce precauţii sunt necesare în cazul alăptării?
Mici cantităţi de acid acetilsalicilic şi de metaboliţi se excretă în laptele matern. Deoarece, până în prezent, după administrarea ocazională la mamă nu s-au observat reacţii adverse la sugar, întreruperea alăptării nu este necesară. Totuşi, în cazul utilizării regulate sau a administrării de doze mari, alăptarea trebuie să fie întreruptă cât mai curând.
Ce precaupi sunt necesare în cazul copiilor?
ASPIRIN nu trebuie administrat copiilor sau adolescenţilor cu afecţiuni virale (stări febrile) decât la recomandarea medicului atunci când alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite.Vărsăturile prelungite în asociaţie cu asemenea stări ar putea fi un simptom al sindromului Reye,o boală rară, dar care ameninţă viaţa, necesitând îngrijire medicală de urgenţă.
Ce precauţii sunt necesare în cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor?
Nu sunt necesare precauţii speciale
Alte prospecte folositoare si mult cautate