Prospect Acid Acetilsalicilic- 500mg – Aspirina Dureri
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2
ACID ACETILSALICILIC Aspirina Prospect
Indicatii in combaterea durerilor, în cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree, combaterea febrei.
500mg comprimate
Prospect: Informatii pentru utilizator
„Aspirina”
Compoziţie Acid Acetilsalicilic – Aspirina
Un comprimat conţine acid acetilsalicilic 500 mg sub formă de acid acetilsalicilic DC-90 555 mg şi excipienţi: celuloză microcristalină PH 102, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Grupa farmacoterapeutică Aspirina: analgezice şi antipiretice, derivaţi de acid salicilic.
Indicaţii terapeutice Acid Acetilsalicilic Aspirina
Ca analgezic şi antipiretic:
– combaterea durerilor de intensitate slabă sau moderată, în cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare şi periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree; -combaterea febrei.
Ca antiinflamator:
-combaterea fenomenelor inflamatorii în reumatismul poliarticular acut;
-atenuarea inflamaţiei articulare în poliartrita reumatoidă;
-protecţie în cazul expunerii la razele solare.
Contraindicaţii Acid Acetilsalicilic (Aspirina)
Acid Acetilsalicilic 500 mg este contraindicat în caz de:
-hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre componentele produsului;
-ulcer gastric sau duodenal activ;
-diateză hemoragică;
-antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a substanţelor cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene;
-ultimul trimestru de sarcină;
-fenilcetonurie
-insuficienţă cardiacă severă
Precauţii la folosirea Acid Acetilsalicilic (Aspirina)
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor Este necesară aprecierea raportului risc potenţial / beneficiu terapeutic în caz de:
-pacienţi cu teren alergic; în caz de astm bronşic şi alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică, polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente sau alimente (de exemplu conservanţi); tratamentul se face sub supraveghere medicală;
-afecţiuni inflamatorii sau ulcerative ale tractului gastro-intestinal, incluzând ulcerul gastro-duodenal, colita ulceroasă, boala Crohn; este necesară supravegherea atentă şi tratament antiulceros, în cazul administrării la pacienţii cu ulcer sau sângerări gastro-intestinale în antecedente;
-discrazii sanguine- creşte riscul de sângerare;
-gută (scade eliminarea de acid uric);
-dispozitive intrauterine;
-deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidroge- nază;
-intervenţii chirurgicale sau alte intervenţii cu risc crescut de hemoragii. în cazul tratamentului prelungit este necesar controlul funcţiilor hepatice şi renale.
Interacţiuni ale Acidului Acetilsalicilic (Aspirina)
Se impune prudenţă în cazul asocierii acidului acetilsalicilic cu următoarele produse medicamentoase:
-alte antiinflamatoare nesteroidiene-risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;
-glucocorticoizi- risc de ulceraţii şi hemoragii digestive
-anticoagulante orale-risc hemoragie (este necesară monitorizarea timpului de protrombină şi ajustarea dozelor);
-heparine – risc hemoragie;
-ticlopidina şi alte antiagregante plachetare- creşte riscul hemoragiilor;
-trombolitice (alteplaza, streptokinaza) -risc hemoragie;
-interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului;
-litiu – creşte concentraţia plasmatică a acestuia, risc toxic;
-metotrexat – creşte toxicitatea hematologică; -inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei risc de insuficienţă renală acută; -digoxina – creşte concentraţia plasmatică a acesteia şi riscul efectelor toxice;
-ciclosporină, sărurile de aur, medicamentele nefrotoxice-creşte concentraţia plasmatică a acestora şi a efectelor nefrotoxice; -uricozurice (de exemplu probenecid), datorită scăderii efectului uricozuric (competiţie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă utilizarea altui analgezic; -antidiabetice orale; creşte riscul hipoglicemiant al antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului şi controlul mai frecventai glicemiei.
Modificări ale rezultatelor unor teste de laborator Acidul acetilsalicilic poate determina modificări uşoare ale valorilor transaminazelor serice (dacă acestea se menţin sau apar complicaţii, tratamentul trebuie întrerupt).
Atenţionări speciale privind utilizarea Acid Acetilsalicilic (Aspirinei )
Este necesară aprecierea raportului risc potenţial 1 beneficiu terapeutic în caz de: insuficienţă hepatică şi renală (risc de creştere a toxicităţii prin acumulare). La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată este necesară precauţie ( discuţii cu medicul sau cu farmacistul) înainte de începerea tratamentului, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edem.
Medicamente precum Acid Acetilsalicilic 500 mg se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata de 3 zile recomandate pentru tratament.
Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Acid Acetilsalicilic la Copii
Medicamentele care conţin acid acetilsalicilic se pot administra la copii sub 12.ani care nu au afecţiuni virale, la recomandarea medicului, datorită posibilităţii apariţiei sindromului Reye, o boală rară, dar gravă.
Acid Acetilsalicilic la Vârstnici
Este necesară monitorizarea atentă a pacienţilor din această grupă de vârstă. Se vor folosi doze mai mici, deoarece eliminarea produsului este scăzută prin insuficienţa funcţională hepatică şi/sau renală la această categorie de pacienţi. Este crescut riscul reacţiilor toxice gastro-intestinale.
Acid Acetilsalicilic in caz de Sarcina şi alăptare
Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari.
Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară şi renaă la făt, închiderea precoce a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici. în primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicaţia medicului; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. în ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării punctuale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic trece în lapte, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul risc potenţial pentru sugar/beneficiu terapeutic matern.
Acid Acetilsalicilic 500 mg si capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acid Acetilsalicilic 500 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2