Prospect Euthyrox
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
Prospect: Informatii pentru pacient
Euthyrox ® 100
Stimate pacient,
Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect, deoarece conţine informaţii importante despre utilizarea medicamentului. Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Comprimate a 100 micrograme
Compoziţie
Un comprimat conţine levotiroxină sodică 100 pg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, gelatină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.
Grupa farmacoterapeutică
Hormoni tiroidieni
Indicaţii terapeutice
- Tratamentul guşii benigne eutiroidiene, în special la adulţi, atunci când terapia cu iod nu este indicată;
- Prevenirea reapariţiei guşii după operaţiile de mixedem (profilaxia guşii recidivante) în condiţiile unei funcţii tiroidiene normale, în funcţie de statusul hormonal postoperator;
- Tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) în hipotiroidie;
- în tumorile maligne tiroidiene, pentru supresia proliferării neoplazice;
- Adjuvant în tratamentul antitiroidian al hipertiroidiei.
Contraindicaţii
Când nu aveţi voie să utilizaţi Euthyrox 100?
- Euthyrox 100 nu trebuie administrat în caz de hipersensibilitate la levotiroxină sodică sau la oricare dintre componenţii produsului.
- în cazul unei hiperfuncţii tiroidiene de orice cauză. Excepţie: ca terapie de asociere cu antitiroidiene de sinteză în tratamentul hipertiroidiei, după obţinerea stării de eutiroidie. Nu este indicată această asociere în timpul sarcinii.
- în caz de insuficienţă corticosuprarenaliană netratată şi insuficienţă hipofizară netratată.
- Tratamentul cu Euthyrox nu trebuie iniţiat în infarct acut de miocard, miocardită acută sau pancardită acută (inflamarea straturilor peretelui cardiac).
- Datorită conţinutului în lactoză, bolnavii cu afecţiuni ereditare rare cum sunt intoleranţă la galactoză, deficitul de lactază Lapp sau malabsorbţia glucoza – galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Precauţii
Ce măsuri de precauţie trebuie luate?
înainte de iniţierea tratamentului cu hormoni tiroidieni, este necesară excluderea următoarelor boli: cardiopatia ischemică (deficit funcţional al vaselor sanguine ale inimii), angina pectorală, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, insuficienţa hipofizară şi corticosuprarenaliană, adenoamele autonome tiroidiene. în cazul unei hipotiroidii provocate de o îmbolnăvire a hipofizei (hipotiroidie secundară), este necesară identificarea cauzei acesteia înainte de iniţierea tratamentului cu hormoni tiroidieni şi, în cazul prezenţei simultane a unei eventuale insuficienţe corticosuprarenaliene compensate, este necesară iniţierea tratamentului corespunzător. Dacă se suspectează leziuni tiroidiene autonome, este necesară efectuarea unui test la TRH (hormon eliberator tiroidian) sau a unei scintigrafii de supresie (explorare radiologică). La pacientele cu hipotiroidie aflate în postmenopauză, care prezintă un risc crescut de osteoporoză (reducerea masei osoase), este necesar un control strict al funcţiei tiroidiene, pentru a se evita creşterea concentraţiilor sanguine de Euthyrox.
Levotiroxină nu trebuie administrată în statusurile hipertiroidiene, cu excepţia cazurilor în care este folosită ca adjuvant în tratamentul antitiroidian al unei hipertiroidii.
în cazul schimbării preparatului în timpul tratamentului cu Euthyrox, este necesară supravegherea parametrilor de laborator şi a răspunsului la tratament, în vederea ajustării la nevoie a dozelor.
Interacţiuni
Ce alte medicamente influenţează efectul Euthyrox 100?
Colestiramina şi colestipolul (utilizate pentru reducerea grăsimilor din sânge) inhibă absorbţia levotiroxinei în organism. De aceea, Euthyrox 100 trebuie administrat după 4-5 ore de la administrarea colestiraminei sau a colestipolului.
Date din literatura de specialitate arată că preparatele pe bază de aluminiu (antiacide, sucralfat), fier şi carbonat de calciu pot diminua efectul Euthyrox 100. De aceea, Euthyrox 100 trebuie administrat cu cel puţin 2 ore înainte de administrarea acestor medicamente. Administrarea concomitentă a următoarelor medicamente poate duce la accentuarea efectului Euthyrox: salicilaţi (analgezice şi antitermice), dicumarol (inhibitor al coagulării sângelui), clofibrat (utilizat pentru reducerea grăsimilor din sânge), fenitoină (anitconvulsivant).
Administrarea concomitentă a următoarelor medicamente poate duce la diminuarea efectului Euthyrox: propiltiouracil (utilizat în bolile tiroidiene), glucocorticoizi (hormoni corticosuprarenalieni), blocante B-adrenergice (utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale), amiodaronă (reglator al ritmului cardiac).
Din cauza conţinutului său foarte ridicat de iod, amiodaronă (reglator al ritmului cardiac) poate provoca atât o hiperfuncţie, cât şi o hipofuncţie tiroidiană. Este necesară prudenţă în special în guşa nodulară, care poate prezenta arii autonome posibil necontrolate. Sertralina (antidepresiv) şi clorochina/proguanilul (antimalarice) reduc eficacitatea levotiroxinei şi provoacă o creştere a nivelurilor de TSH (hormon stimulator tiroidian).
Barbituricele (somnifere) şi alte substanţe cu efect inductor enzimatic hepatic pot accentua metabolizarea hepatică a levotiroxinei, ducând astfel la diminuarea efectului acesteia.
Cum influenţează Euthyrox 100 acţiunea altor medicamente? Levotiroxină poate accentua acţiunea anumitor substanţe anticoagulante (derivaţii cumarinici) şi inhiba acţiunea insulinei şi a antidiabeticelor orale. In cazul unui tratament concomitent cu astfel de subsanţe şi levotiroxină, medicul dumneavoastră va trebui să controleze, în special la debutul tratamentului, valorile parametrilor coagulării şi ale glicemiei şi să ajusteze, dacă este cazul, doza medicamentelor anticoagulante sau a insulinei şi antidiabeticelor orale.
Va rugăm reţineţi că aceste precizări pot fi valabile şi în cazul în care administrarea acestor medicamente a încetat de scurt timp.