Prospect Efectin
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3 4
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
EFECTIN ER 37,5 mg, capsule cu eliberare prelungită Venlafaxină
EFECTIN ER 75 mg, capsule cu eliberare prelungită Venlafaxină
EFECTIN ER 150 mg, capsule cu eliberare prelungită Venlafaxină
Citi;i cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.
– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În acest prospect găsiţi:
- Ce este EFECTIN ER şi pentru ce se utilizează
- Înainte să luaţi EFECTIN ER
- Cum să luaţi EFECTIN ER
- Reacţii adverse posibile
- Cum se păstrează EFECTIN ER
- Informaţii suplimentare
- CE ESTE EFECTIN ER Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Efectin ER este un antidepresiv care face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de preluare a serotoninei şi norepinefrinei (ISRS). Acest grup de medicamente este utilizat pentru a trata depresia şi alte probleme cum ar fi tulburările anxioase. Se consideră că persoanele care suferă de depresie şi/sau anxietate au niveluri mai scăzute de serotonină şi noradrenalină în creier. Modul de acţiune al antidepresivelor nu este pe deplin înţeles, dar ele pot fi benefice prin creşterea nivelurilor de serotonină şi noradrenalină din creier.
Efectin ER este un tratament destinat adulţilor cu depresie. Efectin ER este totodată şi un tratament destinat adulţilor cu următoarele tulburări de anxietate: tulburare anxioasă generalizată, tulburare anxioasă socială (teamă faţă de situaţiile sociale sau evitarea acestora) şi tulburare de panică (atacuri de panică). Tratamentul corespunzător al depresiei sau al tulburărilor de anxietate este important pentru a vă ajuta să vă simţiţi mai bine. Dacă acestea nu sunt tratate, starea dumneavoastră ar putea persista, devenind mai gravă şi mai greu de tratat.
2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI EFECTIN ER
Nu luaţi Efectin ER
– Dacă sunteţi alergic la venlafaxină sau la oricare dintre celelalte componente ale Efectin ER.
– Dacă luaţi sau aţi luat de asemenea, în ultimele 14 zile, oricare din medicamentele denumite inhibitori de monoaminoxidază (IMAO) ireversibili, care sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson. Luarea IMAO ireversibili concomitent cu alte medicamente, inclusiv Efectin ER, poate cauza reacţii adverse severe sau chiar care pot ameninţa supravieţuirea. De asemenea, trebuie să aşteptaţi cel puţin 7 zile după ce încetaţi să mai luaţi Efectin ER înainte de a lua orice IMAO (vezi şi pct. „Sindromul serotoninic” şi „Utilizarea altor medicamente”).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Efectin ER
– Dacă utilizaţi alte medicamente care, luate concomitent cu Efectin ER, pot creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninic (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”)
– Dacă aveţi probleme oculare precum unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).
– Dacă aţi avut în trecut hipertensiune arterială.
– Dacă aţi avut în trecut probleme cu inima.
– Dacă aţi avut în trecut accese (atacuri).
– Dacă aţi avut în trecut niveluri prea mici de sodiu în sânge (hiponatremie).
– Dacă aveţi tendinţa de a face vânătăi sau de a sângera cu uşurinţă (istoric de tulburări de sângerare) sau dacă luaţi alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare.
– Dacă nivelurile colesterolului dumneavoastră cresc.
Dacă aţi avut în trecut manie sau tulburare bipolară (stare supraexcitată sau euforică) sau dacă cineva din familia dumneavoastră a avut asemenea probleme.
– Dacă aţi avut în trecut un comportament agresiv.
Efectin ER poate cauza o senzaţie de nelinişte sau incapacitatea de a rămâne aşezat sau nemişcat. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se întâmplă acest lucru.
Dacă oricare din cele de mai sus vi se aplică, vă rugăm să discutaţi cu
Dacă suteriţi de depresie şi/sau tuiburare anxioasa, puteţi avea uneori gânduri de a vă face rău singur sau a vă lua viaţa. Acestea pot deveni mai frecvente atunci când începeţi să luaţi antidepresive, întrucât aceste medicamente au nevoie de un anumit timp pentru a intra în acţiune, de obicei două săptămâni, dar uneori mai mult.
Aveţi o probabilitate mai mare de a avea asemenea gânduri:
– Dacă aţi avut în trecut gânduri de a vă face rău singur sau a vă lua viaţa.
– Dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţiile obţinute din studiile clinice au indicat un risc crescut de comportament suicidar la adulţii tineri (cu vârsta mai mică de 25 de ani) cu probleme psihice, care au fost trataţi cu un antidepresiv.
Dacă, în orice moment, aveţi gânduri de vă face rău singur sau a vă lua viaţa, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la spital.
S-ar putea să vă fie de ajutor să spuneţi unui prieten apropiat sau unei rude că sunteţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare anxioasă şi să le cereţi să citească acest prospect. Puteţi să le cereţi să vă spună dacă cred că depresia sau anxietatea dumneavoastră se înrăutăţeşte sau dacă sunt îngrijoraţi de schimbările apărute în comportamentul dumneavoastră.
Gură uscată
Au fost înregistrate cazuri de gură uscată la 10% dintre pacienţii trataţi cu venlafaxină. Aceasta poate creşte riscul apariţiei cariilor. Prin urmare, trebuie să acordaţi o importanţă deosebită igienei dentare.
Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârste mai mici de 18 ani
În mod normal, Efectin ER nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta mai mică de 18 ani prezintă un risc crescut de reacţii adverse precum tentativele de sinucidere, gândurile de sinucidere şi comportamentul ostil (în principal agresivitate, comportament opoziţional şi mânie) atunci când au luat medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar putea prescrie Efectin ER la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani dacă decide că este în interesul acestora. Dacă medicul dumneavoastră a prescris Efectin ER la un pacient cu vârsta mai mică de 18 ani şi vreţi să discutaţi acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă oricare din simptomele prezentate mai sus apar sau se agravează la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani care iau Efectin ER. De asemenea, în acest grup de vârstă nu au fost încă demonstrate efectele pe termen lung ale Efectin ER referitoare la siguranţă în ceea ce priveşte creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitivă şi comportamentală.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicul dumneavoastră este cel care va decide dacă puteţi lua Efectin ER împreună cu alte medicamente.
Nu începeţi şi nu încetaţi să luaţi alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, remedii naturiste sau herbale, înainte de a vă consulta cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
– Inhibitorii de monoaminoxidază (IMAO: Vezi pct. „înainte să luaţi Efectin ER”)
– Sindromul serotoninic:
Sindromul serotoninic, o problemă care poate ameninţa supravieţuirea (vezi pct. „Reacţii adverse posibile”), poate apărea în cursul tratamentului cu venlafaxină, în special dacă aceasta este luată cu alte medicamente. Exemple de asemenea medicamente includ:
– Triptani (utilizaţi pentru migrenă)
– Medicamente pentru tratarea depresiei, de exemplu ISRS, INSRS, triciclice sau medicamente care conţin litiu
– Medicamente care conţin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratarea infecţiilor)
– Medicamente care conţin moclobemid, un IMAO reversibil (utilizat pentru tratarea depresiei)
– Medicamente care conţin sibutramină (utilizată pentru scăderea în greutate)
– Medicamente care conţin tramadol (un medicament împotriva durerii)
– Produse care conţin sunătoare (Hypericum perforatum, un remediu naturist utilizat în tratamentul depresiilor uşoare)
– Produse care conţin triptofan (utilizate pentru tratarea problemelor cu somnul şi a depresiei)
Semnele şi simptomele sindromului serotoninic pot include o combinaţie a următoarelor:
nelinişte, halucinaţii, pierderea coordonării, accelerarea bătăilor inimii, creşterea temperaturii corporale, modificări rapide ale tensiunii arteriale, exagerarea reflexelor, diaree, comă, greaţă, vărsături. Dacă credeţi că suferiţi de sindrom serotoninic solicitaţi imediat asistenţă medicală.
De asemenea, medicamentele de mai jos pot interacţiona cu Efectin ER şi trebuie utilizate cu precauţie. în mod deosebit, este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi medicamente care conţin:
– Ketoconazol (un medicament antifungic)
– Haloperidol sau risperidonă (pentru tratarea problemelor de ordin psihiatric)
– Metoprolol (un betablocant destinat tratamentului hipertensiunii arteriale şi problemelor de inimă)
Utilizarea Efectin ER cu alimente şi băuturi
Efectin ER trebuie luat cu alimente (vezi pct. 3 „CUM SĂ LUAŢI EFECTIN ER”).
Trebuie să evitaţi consumul de alcool pe perioada cât luaţi Efectin ER. Sarcina şi alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Trebuie să folosiţi Efectin ER numai după ce discutaţi beneficiile potenţiale şi potenţialele riscuri pentru copilul dumneavoastră nenăscut cu medicul dumneavoastră.
Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi EFECTIN ER. Când sunt administrate în timpul sarcinii, medicamente similare (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei = ISRS) pot creşte riscul de apariţie la copii a unei afecţiuni grave, numită hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (PPHN), care determină la copil o respiraţie rapidă şi un aspect albăstrui al pielii. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 de ore după naştere. Dacă observaţi acest lucru la copilul dumneavoastră, trebuie să contactaţi imediat medicul şi/sau moaşa dumneavoastră.
Dacă luaţi Efectin ER în timp ce sunteţi gravidă, alte simptome pe care le poate avea copilul dumneavoastră la naştere sunt incapacitatea de a se hrăni corect, precum şi dificultăţi în respiraţie. Dacă copilul dumneavoastră are aceste simptome la naştere şi acest lucru vă îngrijorează, contactaţi medicul dumneavoastră şi/sau moaşa, care vă vor putea sfătui.
Efectin ER trece în laptele matern. Există riscul apariţiei unor efecte asupra copilului. Prin urmare, trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră iar acesta va decide dacă trebuie să întrerupeţi alăptarea sau tratamentul cu Efectin ER.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi scule şi utilaje decât după ce deveniţi conştient de modul în care vă afectează Efectin ER.
3. CUM SĂ LUAŢI EFECTIN ER
Utilizaţi întotdeauna Efectin ER exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală iniţială recomandată pentru tratamentul depresiei, tulburării anxioase generalizate şi a tulburării anxioase sociale este de 75 mg pe zi. Doza poate fi crescută treptat de către medicul dumneavoastră, după necesităţi, până la o doză maximă de 375 mg pe zi pentru depresie. Dacă urmaţi tratament pentru tulburare de panică, medicul dumneavoastră va începe cu o doză mai mică (37,5 mg), apoi va creşte doza treptat. Doza maximă pentru tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea anxioasă socială şi tulburarea de panică este de 225 mg pe zi.
Luaţi Efectin ER aproximativ la aceeaşi oră a zilei, fie dimineaţa, fie seara. Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu lichid, şi nu trebuie deschise, zdrobite, mestecate sau dizolvate.
Efectin ER trebuie luat împreună cu alimente.
Dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să aveţi nevoie de o doză diferită de Efectin ER.
Nu încetaţi să luaţi Efectin ER fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră (vezi pct. „Dacă încetaţi să luaţi Efectin ER”).
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Efectin ER
Apelaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă
– aţi luat cantitate de Efectin ER mai mare decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră.
Simptomele unui posibil supradozaj pot include bătăi rapide ale inimii, modificări ale nivelului de alertă (mergând de la somnolenţă la comă), vedere înceţoşată, accese sau atacuri şi vomă.
Acest prospect a fost citit de 934 ori.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3 4