Prospect Carteol
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Prospect : Informatii pentru utilizator
Carteol Prospect 2%
Picaturi oftalmice, solutie, 2%
Compozitie
100 ml picaturi oftalmice, solutie contin clorhidrat de carteolol 2 g si excipienţi: hidrogenofosfat de disodiu 12H2O, dihidrogenofosfat de sodiu H20, clorura de sodiu, apa purificata.
Grupa farmacoterapeutică: antiglaucomatoase, blocante beta-adrenergice.
Indicatii terapeutice
Hipertensiune intraoculara; glaucom cronic cu unghi deschis.
Contraindicatii
Carteol este contraindicat in caz de hipersensibilitate la carteolol sau la oricare dintre componentele produsului, la pacientii cu risc de astm bronsic si bronhospasm; la pacienti cu insuficienta cardiaca. Desi efectele sistemice ale beta-blocantelor topice se manifesta rareori, folosirea solutiei oftalmice de Carteol este contraindicata in toate situatiile clinice in care blocarea beta-adrenergica poate fi daunatoare:
- astm bronsic si bronhopneumopatii bronsice obstructive;
- insuficienta cardiaca decompensata;
- soc cardiogen;
- bloc atrio-ventricular de grad II sau III (fara pacemaker);
- angina pectorala vasospastica;
- boala sinusala;
- bradicardie marcata (frecventa < 50/min.);
- afectiuni vasospastice periferice;
- feocromocitom netratat;
- hipotensiune arteriala.
Precautii
In timpul tratamentului cu Carteol nu se recomanda utilizarea lentilelor de contact, datorita riscului de intoleranta determinat de scaderea secretiei lacrimale.
Carteololul ca si alte beta-blocante este inclus in lista medicamentelor dopante la sportivi.
Interactiuni
Poate sa apara hipotensiune sau/si bradicardie in cazul administrarii de Carteol concomitent cu blocante de calciu, cu produse care reduc catecolaminele, si blocante (3 adrenergice sistemice. Efectul deprimant cardiac al anestezicelor generale si al antiaritmicelor poate fi marit. Efectul medicamentelor antihipertensive si efectul bradicardizant al antihipertensivelor centrale (clonidina, metildopa, rezerpina) poate fi crescut. Hipoglicemia provocata de antidiabetice poate fi accentuata si prelungita (prin inhibarea mecanismelor de contrareglare si prin mascarea simptomelor vegetative).
Atentionari speciale
Medicamentul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii tratati cu blocante beta-adrenergice sistemice, precum si la cei cu diabet zaharat tratati cu insulina si antidiabetice orale, datorita posibilitatii mascarii simptomelor hipoglicemiei. De asemenea, se administreaza cu prudenta la hipertiroidieni. La pacientii cu glaucom cu unghi inchis, Carteol trebuie administrat in asociere cu miotice. In timpul tratamentului cu Carteol nu se recomanda utilizarea lentilelor de contact, datorita riscului de intoleranta determinat de scaderea secretiei lacrimale. In cazul tratamentului de lunga durata eficacitatea carteololului poate scadea progresiv. Carteololul ca si alte beta-blocante este inclus in lista medicamentelor considerate dopante pentru sportivi.
Copii
Deoarece administrarea medicamentului nu a fost studiata la copii, nu se recomanda utilizarea la aceasta grupa de varsta.
Vârstnici
Folosirea la varstnici impune prudenta.
Sarcina si alaptarea
Studiile experimentale efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Totusi, Carteol trebuie administrat in timpul sarcinii sub supraveghere medicala si numai daca beneficiul justifica riscul potential. Blocantele beta-adrenergice se excreta in laptele matern. Se impune prudenta in cazul administrarii de carteolol femeilor care alapteaza.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2