Prospect Carteol
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata temporar ca urmare a tulburarilor de vedere (rareori).
Doze si mod de administrare
Se recomanda inceperea tratamentului cu o picatura de Carteol picaturi oftalmice, soluţie 1% de 2 ori pe zi. Daca nu se obţine efectul terapeutic dorit, se trece la Carteol 2%, cate o picatura de 2 ori pe zi.
Daca este necesar, Carteol se poate asocia cu alte medicamente utilizate in tratamentul glaucomului, cum sunt parasimpatomimetice, adrenalina sau inhibitori ai anhidrazei carbonice (topic sau sistemic).
In cazul inlocuirii altui blocant beta-adrenergic topic se recomanda doza echivalenta de Carteol.
In situaţia in care urmeaza sa inlocuiasca un alt medicament antiglaucomatos, Carteol se administreaza impreuna cu acesta, timp de o zi, dupa care celalalt medicament se intrerupe. Daca Carteol inlocuieste un tratament anterior cu mai multe antiglaucomatoase asociate, intreruperea administrarii acestora se face pe rand.
Deoarece normalizarea tensiunii intraoculare se realizeaza uneori dupa cateva saptamani, evaluarea eficacitaţii tratamentului cu Carteol trebuie sa includa masurarea tensiunii intraoculare dupa 4 saptamani de la inceperea administrarii.
Flaconul trebuie sa fie intact inainte de utilizare. Acesta se deschide prin rasucirea si tragerea parţii superioare. Se utilizeaza din conţinutul flaconului imediat dupa deschiderea acestuia. Soluţia neutilizata se arunca.
Trebuie evitata atingerea varfului flaconului cu ochii sau orice suprafaţa.
Reacţii adverse
Ca si alte beta-blocante topice Carteol poate produce la unii pacienţi: diminuarea secreţiei lacrimale cu senzaţie de uscaciune la nivelul ochiului; iritaţie oculara cu senzaţie de arsura si inţepaturi la inceputul tratamentului, eventual fenomene de conjunctivita, blefarita si cheratita; tulburari de vedere cu vedere inceţosata si reducerea acuitaţii vizuale nictemerale, diplopie, fotofobie, ptoza palpebrala, afectare a corneei foarte rar cu opacifierea acesteia. La pacienţii cu afakie (lipsa cristalinului) tratamentul de lunga durata cu Carteol provoaca rareori edem macular.
Efectele nedorite sistemice ca urmare a blocarii beta-adrenergice sunt foarte rare in condiţiile folosirii topice. Ocazional se pot produce bradicardie, dispnee, cefalee, senzaţie de oboseala, ameţeala, greaţa, insomnie, modificarea gustului, scaderea libidoului. Rareori au fost semnalate erupţii cutanate.
Supradozaj
Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj. Riscurile sistemice ale beta-blocantelor trebuie avute in vedere si in condiţiile administrarii topice, desi substanţa activa se absoarbe in cantitaţi mici.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se utiliza coţinutul flaconului imediat dupa deschiderea acestuia, se inlatura restul de soluţie neutilizata. A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 30 flacoane unidoza din LPDE a 0,3 ml picaturi oftalmice, soluţie.
Cutia conţine 6 pungi din poliester/aluminium/polietilena cu 5 flacoane unidoza termorezistente.
Producator
5.1. F.I. S.p.A., Italia
Deţinatorul Autorizaţiei de punere pe piaţa
5.1. F.I. S.p.A.
Via Ercole Patti, 36 – Lavinaio – Aci S. Antonio 95020 Catania, Italia
Data ultimei verificari a prospectului
Decembrie 2004
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2