Prospect Codeina Fosfat 15mg
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Prospect: Informatii pentru utilizator
CODEINĂ FOSFAT
Comprimate, 15 mg
Compoziţie
Un comprimat conţine fosfat de codeină hemihidrat 15 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, gelatină.
Grupa farmacoterapeutică: antitusive, alcaloizi de opiu şi derivaţi.
Indicaţii terapeutice
Codeina se utilizează ca medicaţie simptomatică în caz de:
-tuse iritativă neproductivă;
-dureri de intensitate moderată (obişnuit în asociaţie cu un analgezic antipiretic, de exemplu paracetamol sau acid acetilsalicilic);
-cazuri selecţionate de diaree.
Contraindicaţii
-Hipersensibilitate la codeină sau la oricare din excipienţii produsului;
-Insuficienţă respiratorie severă; hipersecreţie traheo-bronşică; criză de astm bronşic;
-Diaree acută toxiinfecţioasă, subocluzie sau ocluzie intestinală, intervenţii chirurgicale recente la nivelul căilor biliare (creşte presiunea biliară).
-Stări comatoase;
-Sarcină şi alăptare
-Copii sub 6 ani.
Precauţii
Codeina nu se administrează timp îndelungat din cauza riscului de dezvoltare a dependenţei.
Codeina figurează pe lista substanţelor dopante (este interzisă la sportivi).
Datorită conţinutului în lactoză, medicamentul este contraindicat la pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi galactozei sau deficit de lactază (Lapp).
Interacţiuni
Este contraindicată administrarea la pacienţii aflaţi în tratament cu agonişti-antagonişti morfinici (nalbufină, buprenorfină, pentazocină), datorită riscului declanşării sindromului de abstinenţă.
Hipnoticele, sedativele, tranchilizantele, anestezicele generale, antihistaminicele sedative, alţi derivaţi morfinici acţionează aditiv cu codeina privind efectul sedativ şi deprimant respirator.
Asocierea cu băuturile alcoolice creşte fenomenele de deprimare psihomotorie. Codeina nu se asociază cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) din cauza riscului toxic mare.
Asocierea codeinei cu medicamente antihipertensive creşte riscul accidentelor hipotensive.
Asocierea codeinei cu medicaţia expectorantă favorizează retenţia secreţiilor traheobronşice în arborele traheo-bronşic.
Atenţionări speciale
La pacienţii cu tuse productivă, prin înlăturarea reflexului de tuse, poate favoriza retenţia secreţiilor traheobronşice. Se impune prudenţă la bolnavii cu limitarea funcţiei respiratorii, emfizem pulmonar, fibroză pulmonară, bronhopneumopatia cronică obstructivă, bronhoree, tuberculoză gravă, traumatisme toracice (codeina deprimă respiraţia şi interferă cu mecanismele compensatorii declanşate de deficitul ventilaţiei pulmonare).
La astmatici poate agrava fenomenele obstructive (favorizează bronhospasmul).
Ca şi alte antidiareice simptomatice, codeina administrată la pacienţii cu diaree nu scade, pierderea de lichide şi electroliţi şi poate întârzia eliminarea microorganismelor în caz de diaree infecţioasă. Codeina nu se recomandă ca antidiareic la copii, deoarece poate fi cauza de dezechilibru hidroelectrolitic sever. Se recomandă prudenţă la bolnavii cu dureri abdominale acute nediagnosticate (poate înlătura simptome esenţiale pentru diagnostic). Utilizarea codeinei nu este recomandabilă la bolnavii cu colită ulceroasă (poate produce dilataţia toxică a colonului).
De asemenea, trebuie evitată în caz de intervenţii chirurgicale recente la nivelul tractului gastro- intestinal. Codeina favorizează contracţia musculaturii netede biliare şi poate provoca spasm al- sfincterului Oddi, ceea ce obligă la prudenţă în caz de diskinezie biliară sau litiază biliară.
Utilizarea trebuie evitată la pacienţii cu pancreatită.
S-au mai cautat :
- codeina prospect
- codeina pastile prospect
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2