Ce este acidul folic?
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
Acidul folic poate fi gasit in:
• cereale imbogatite;
• linte;
• sparanghel;
• spanac;
• paine si paste imbogatite;
• salata;
• broccoli.
In ultimii ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acidul folic este esential pentru oricine doreste sa-si mentina starea de sanatate. Se stie ca acest acid are un rol esential in producerea celulelor rosii din sange si, ca urmare, in prevenirea bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer, in special cel de colon. Desi aceste studii nu au dovedit capacitatea de protectie asupra organismului a acidului folic, se stie ca oricine poate sa aiba numai avantaje de pe urma consumului de acid folic.
Acid folic -intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor.
Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic.
Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de medicamente cu activitate antifolica. Principala manifestare a carentei in acid folic este o varietate de anemie macrocitara zisa megaloblastica. Atunci este prescris ca medicament acidul folic cu administrare pe cale orala (sau, adesea, derivatul sau, acidul folinic, pe cale injectabila).
Ce este acidul folic?
Acidul folic mai este cunoscut si sub denumirea de acid pteroyl-L-glutamic si se incadreaza in randul vitaminelor hidrosolubile din grupul B. Aceasta vitamina trebuie sa fie transformata la nivel hepatic in acid dihidrofolic, ulterior este folosita in organism. Corpul uman nu poate sintetiza folat (echivalentul natural al acidului folic), din aceasta cauza este necesar ca dieta zilnica sa cuprinda aceasta vitamina.
Alte prospecte folositoare si mult cautate