Prospect Biseptrim Comprimate
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Prospect : Informatii pentru utilizator
Biseptrim Prospect
Comprimate
Compozitie: Un comprimat contine sulfametoxazol 400 mg, trimetoprim 80 mg si excipienţi: amidon pregelatinizat, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, talc, stearat de magneziu, polividona.
Grupa farmacoterapeutică: Sulfonamide si trimetoprim, combinatii.
Indicatii terapeutice: Biseptrim este indicat in infectii produse de germeni sensibili. Pentru tratament curativ este indicat in:
-infectii produse de Pneumocystis carinii;
-toxoplasmoza fara atingere cerebrala la pacienti imunocompetenti;
-infectii uro-genitale la barbati, in special in caz de prostatita;
-infectii urinare joase (cistita acuta) necomplicate la femei sub 65 ani – se poate administra o singura doza;
-infectii ORL (otita sau sinuzita), de preferat pe baza antibiogramei;
-infectii bronhopulmonare;
-infectii digestive, febra tifoida.
Pentru tratament profilactic este indicat:
-pentru profilaxia infectiei cu Pneumocystis carinii la pacientii imunodeprimati (la pacientii infectati cu HIV, administrarea profilactica pe termen lung a sulfametoxazolului si trimetoprimului a redus riscul de pneumocistoza si toxoplasmoza cerebrala);
-la pacientii supusi transplantului de maduva osoasa sau transplantului de organe.
Contraindicatii:
-Hipersensibilitate la sulfametoxazol, trimetoprim sau la oricare din excipientii produsului.
-Reactii alergice in antecedente la alte sulfamide.
-Insuficienta hepatica severa.
-Insuficienta renala severa la pacienti nedializati.
-Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza (risc de hemoliza).
-Nou-nascuti sau prematuri.
-Alaptare la nou-nascut.
-Tratament concomitent cu metotrexat.
Precautii: Pacientii alergici la furosemida, diuretice tiazidice, sulfoniluree sau inhibitori ai anhidrazei carbonice pot fi alergici si la sulfamide antibacteriene. Reactiile adverse cutanate sau hematologice impun intreruperea imediata si definitiva a tratamentului.
Interactiuni: Sulfamidele antibacteriene pot creste efectul, respectiv riscul toxicitatii pentru metotrexat (risc de pancitopenie); asocierea este contraindicata. Sulfamidele antibacteriene pot creste efectul, respectiv riscul toxicitatii pentru anticoagulantele cumarinice (datorita riscului de hemoragii se recomanda monitorizarea timpului de protrombina si a INR), sulfamidele antidiabetice (risc de hipoglicemie), fenitoina; aceste fenomene sunt produse prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si inhibarea metabolizarii medicamentelor respective. Asocierea trimetoprimului cu medicamente hiperkaliemiante impune prudenta, eventual monitorizarea kaliemiei. Administrarea concomitenta cu zidovudina poate creste riscul toxicitatii hematologice prin inhibarea aditiva a dihidrofolat-reductazei. In cazul in care asocierea este necesara se impune monitorizarea hemogramei. Asocierea cu pirimetamina creste riscul de anemie megaloblastica. Administrarea concomitenta cu ciclosporina poate provoca cresterea creatininemiei si scaderea concentratiei plasmatice si a eficacitatii ciclosporinei. Asocierea sulfamidelor antibacteriene cu acidul p-aminobenzoic, procaina si acidul folic nu este recomandata, deoarece acestea antagonizeaza actiunea antibacteriana a sulfamidelor. Asocierea cu mandelamina si, in general, cu substante care acidifica urina favorizeaza precipitarea sulfamidelor in caile urinare.
Paginile prospectului - articol medical: 1 2