Prospect Exluton
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4
Exluton, ca şi celelalte contraceptive orale, nu vă protejează împotriva infectării cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.
2.2.2 Ce trebuie să ştiţi înainte de a lua Exluton ?
Dacă Exluton este utilizat în prezenţa oricăreia dintre situaţiile descrise mai jos poate fi necesar să fiţi supravegheată îndeaproape. Medicul dumneavoastră vă va explica ce să faceţi. Dacă oricare dintre acestea este valabil pentru dumneavoastră, spuneţi medicului înainte de a începe utilizarea Exluton.
- aveţi sau aţi avut cancer la sân
- aveţi cancer hepatic
- aţi avut tromboză
- aveţi valori mari ale zahărului în sânge
- aţi avut o sarcină extrauterină
- aveţi sau aţi avut o infecţie sau intervenţie chirurgicală la trompele uterine
- aveţi epilepsie
- aveţi tuberculoză
- aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben maroniu pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea excesivă la soare sau radiaţii ultraviolete
- aveţi tensiune arterială crescută
Dacă oricare dintre aceste situaţii apare pentru prima dată, reapare sau se agravează în timpul utilizării
Exluton, contactaţi medicul dumneavoastră.
2.2.3 Contraceptivele orale şi cancerul de sân
Toate femeile prezintă un risc de cancer de sân indiferent dacă utilizează sau nu contraceptive hormonale. Cancerul de sân a fost găsit ceva mai des la utilizatoarele de contraceptive hormonale faţă de neutilizatoare de aceeaşi vârstă. Riscul suplimentar descreşte treptat după încetarea utilizării contraceptivelor hormonale, iar după 10 ani de la încetarea utilizării riscul este acelaşi ca la neutilizatoare. Cancerul de sân este rar sub
diagnosticate este mai mare printre utilizatoare cu vârsta mai mare. Durata utilizării contraceptivelor este mai puţin importantă.
La 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 20 de ani va fi găsit mai puţin de 1 caz suplimentar de cancer de sân timp de 10 ani
după oprirea administrării, adiţional la cele 4 cazuri diagnosticate uzual la acest grup de vârstă. Asemănător,
la 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 30 de ani vor fi găsite 5 cazuri suplimentare adiţional la cele 44 cazuri diagnosticate uzual. La 10000 de femei utilizatoare de contraceptive orale pentru perioade de până la 5 ani dar care opresc administrarea la vârsta de 40 de ani vor fi găsite 20 cazuri suplimentare adiţional la cele 160 cazuri diagnosticate uzual.
Cancerul de sân diagnosticat la utilizatoarele de contraceptive orale pare să fie mai puţin evoluat decât cel găsit la neutilizatoare. Nu se ştie dacă această diferenţă este dată de contraceptivul oral. Este posibil ca utilizatoarele de contraceptive orale să fie examinate mai des, astfel cancerul de sân este diagnosticat mai devreme.
2.2.4 Contraceptivele orale şi tromboza
Tromboza reprezintă formarea unui cheag, care poate bloca un vas de sânge. Tromboza apare uneori în venele profunde ale picioarelor (tromboza venoasă profundă). Dacă cheagul se deplasează din vena unde s-a format, poate ajunge la artere ale plămânilor pe care le poate bloca, producând aşa numitul „embolism pulmonar”. Pot rezulta situaţii grave până la deces. Tromboza venoasă profundă este rară, şi poate apărea indiferent dacă se utilizează contraceptive orale sau nu. De asemenea, poate apărea în timpul sarcinii.
Riscul de tromboză este mai mare la utilizatoare de contraceptive orale faţă de neutilizatoare, dar nu la fel de mare ca riscul din timpul sarcinii. Riscul cu comprimate doar cu progestagen precum Exluton este crezut a fi mai mic decât cel pentru contraceptive ce conţin şi estrogen (contraceptive combinate). Dacă observaţi posibile semne de tromboză trebuie să vă adresaţi medicului imediat. (vezi de asemenea „Când trebuie să vă adresaţi medicului”)
2.2.5 Chisturi ovariene
În timpul utilizării contraceptivelor hormonale cu doză mică se pot dezvolta în ovare mici săculeţi umpluţi cu lichid. Aceştia sunt numiţi chisturi ovariene. De obicei dispar de la sine. Uneori pot cauza dureri abdominale uşoare. Foarte rar pot provoca probleme mai serioase.
Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot împiedica Exluton să acţioneze eficient. Acestea includ medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (ex. primidonă, fenitoină, barbiturate, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (ex. rifampicină, rifabutină), infecţiile HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir) sau alte boli infecţioase (de exemplu griseofulvină), cărbunele medicinal utilizat pentru suferinţe gastrice şi tratamentele naturiste cu sunătoare (utilizate în special pentru tratamentul dispoziţiilor depresive). Exluton poate, de asemenea, să interfere cu acţiunea altor medicamente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
De asemenea spuneţi oricărui alt medic sau dentist care vă prescrie medicamente (sau farmacistului) că
utilizaţi Exluton. Aceştia vă pot sfătui dacă aveţi nevoie de precauţii contraceptive suplimentare şi dacă da,
cât timp.
Sarcina şi alăptarea
S-au mai cautat :
- PILULE CONTRACEPTIVE prospect
- exluton pret
Alte prospecte folositoare si mult cautate