Prospect Chinina
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Prospect: Informatii pentru utilizatori
Chinina
Prezentare farmaceutica: Drajeuri continand chinina sulfurica 250 mg sau 500 mg (flac. cu 100 buc).
Actiune terapeutica: Antimalaric cu actiune schizontocida hematica fata de Plasmodium vivax, falciparum si malariae; slab antitermic, ocitocic, antiaritmic si deprimant miocardic.
Indicatii: Malarie, mai ales febra terta benigna (suprima accesele dar nu vindeca); gripa, pneumonie etc.
Adulti: 1 g/zi 2 zile, apoi 0,6 g/zi timp de 5 zile;
copii: 100 mg/an de varsta (maximum 1 g/zi).
Reactii adverse: Tratamentul prelungit cu doze mari sau dozele mici la idiosincrazici provoaca fenomene de cinchonism; tiuituri in urechi, cefalee, greata, dureri abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, tulburari de vedere; febra bilioasa bilirubinurica este un accident rar, care survine uneori in malaria cronica. Dozele mari pot fi cauza de avort.
Contraindicatii: Idiosincrazie sau alergie la chinina, nevrita optica, malarie cronica cu hemoglobinurie; prudenta in fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca, la bolnavi cu miastenia gravis si in sarcina.
Uz intern:
- anorexie, crampe musculare, malarie, epuizare nervoasa si fizica, raceala, stari febrile, indigestie, aritmii cardiace – sub forma de decoct, tinctura.
Uz extern:
- rani, escare de decubit – sub forma de comprese cu decoct.
Contraindicatii:
- Consumul plantei nu este recomandat sub nici o forma femeilor insarcinate si persoanelor care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante (le potenteaza efectul).
Descriere Chinina
Arborele de chinina este originar din America de Sud. Poate atinge inaltimi de pana la peste 20 m. Frunzele sale sunt lungi, eliptice, rosiatice pe fata interioara. Florile sunt colorate in roz stralucitor si cresc grupate in inflorescente in varful ramurilor. Stratul extyern al scoartei este maro- cenusiu, iar cel interior este maro- rosiatic. Principalele elemente chimice din compozitia plantei sunt: alcaloizi – chinina si chinidina (5- 15% din scoarta), taninuri (8%), chinovina amara. Cele mai importante calitati ale arborelui sunt: antispastic, antiaritmic, stimuleaza apetitul, tonic, antibacterian. In fitoterapie este utilizata scoarta arborelui, ce trebuie recoltata toamna, de pe copacii mai batrani de 6 ani. Extrasul de chinina este folosit si in industria bauturilor alcoolice (bitter) si a bauturilor racoritoare (apa tonica).
Din scoarta sa se extrage chinina, un alcaloid care, printre altele, are proprietati anipiretice, analgezice si antiinflamatorii. În limba incasa, chinina înseamna „scoarta sfânta”.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2