Prospect Azatioprina
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4
Efect carcinogen:
Pacienţii care primesc terapie imunosupresivă sunt expuşi unui risc crescut de a dezvolta limfoame sau alte tumori maligne, în special cancer de piele (melanom şi non-melanom), sarcom (Kaposi şi non-Kaposi) şi cancer cervical uterin in situ. Riscul pare să fie legat de intensitatea şi durata imunosupresiei mai mult decât de folosirea unui agent specific. S-a observat că reducerea sau întreruperea imunosupresiei poate determina regresia parţială sau completă a limfoamelor Hodgkin şi sarcoamelor Kaposi.
Pacienţii care primesc mai mulţi agenţi imunosupresori pot prezenta riscul supra- imunodepresiei, astfel încât această terapie va fi menţinută cu cele mai mici doze eficace. Expunerea la razele solare sau la lumina UV va fi limitată prin purtarea de îmbrăcăminte protectoare şi folosind un ecran solar cu un factor protector mare.
Infectarea cu virusul Varicella Zoster
Infectarea cu virusul Varicela Zoster (VZV) poate deveni severă în timpul administrării de medicaţie imunosupresoare. Trebuie sa fie luate precauţii în special cu respectarea următoarelor: înainte de a începe administrarea de imuosupresoare, trebuie verificat daca pacientul are istoric de VZV. Pot fi utilizate teste serologice pentru determinarea expunerii anterioare. Pacienţii care nu au un istoric de expunere la virus, trebuie să evite contactul cu persoane cu varicelă sau herpes zoster. Dacă pacientul este expus la VZV, trebuie luate măsuri speciale pentru a evita contactul cu persoane cu varicelă sau herpes zoster şi trebuie luată în considerare imunizarea pasivă cu imunoglobuline anti-VZV (VZIG).
Intoleranţă la lactoză
Acest preparat conţine lactoză. Pacienţii cu intoleranţă ereditară la lactoză, insuficienţă de lactază sau malabsorbţie de glucoză-galactoză nu trebuie să administreze acest preparat.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Sarcina
Azatioprina nu trebuie administrată în timpul sarcinii fără evaluarea atentă a riscului şi beneficiului.
Ca şi in cazul celorlalte chimioterapice citotoxice, sunt necesare măsuri contraceptive corespunzătoare, atunci când unul din parteneri primeşte azatioprină.
Au fost raportate cazuri de nou-născuţi prematuri sau subponderali în urma tratamentului cu azatioprina şi în special în combinatie cu corticosteroizi. Au fost raportate, de asemenea, avorturi spontane în urma tratamentului cu azotioprina.
Azatioprina şi/sau metaboliţii săi au fost găsiţi in concentraţii scăzute in sângele fetal şi in lichidul amniotic după administrarea maternă a azatioprinei.
O parte din nou-născuţii ale căror mame au luat azatioprină în timpul sarcinii au prezentat leucopenie şi/sau trombocitopenie. Este recomandată o atenţie deosebită în cazul monitorizării hematologice în timpul sarcinii.
Alăptare
6-mercaptopurina a fost identificată în colostru şi in laptele mamelor care au primit tratament cu azatioprină.
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Azatioprina nu influenţează asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a manipula utilaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Alopurinol / oxipurinol / tiopurinol:
Activitatea xantin oxidazei este inhibată de alopurinol, oxipurinol şi tiopurinol, care are ca rezultat o conversie redusă a acidului 6-tioinozinic biologic activ la acidul 6-tiouric, inactiv biologic. Atunci când alopurinol, oxipurinol şi/sau tiopurinol sunt administrate concomitent cu 6-mercaptopurină sau azatioprină, doza de 6-mercaptopurină sau azatioprină trebuie redusă la 1/4 din doza iniţială.
Agenţi blocanţi neuromusculari:
Azatioprina poate potenţa blocarea neuromusculară produsă de agenţii de depolarizare, cum ar fi succinilcolina şi poate reduce blocul produs de agenţii non-depolarizanţi cum ar fi tubocurarina.
Există o variabilitate considerabilă a intensităţii acestei interacţiuni.
Warfarină:
A fost raportată inhibarea efectului anticoagulant al warfarinei, atunci când a fost administrat în asociere cu azatioprină.
Agenţi citostatici / mielosupresivi:
Atunci când este posibil, trebuie evitată administrarea concomitentă a medicamentelor citostatice, sau a medicamentelor cu efect mielosupresiv, cum ar fi penicilamina. Există rapoarte clinice contradictorii despre interacţiunea dintre azatioprină şi cotrimoxazol, care a determinat modificări hematologice grave.
A existat un raport care a sugerat că modificările hematologice pot apărea datorită administrării concomitente a azatioprinei şi captopril.
S-a sugerat faptul că cimetidina şi indometacinul pot avea efect mielosupresiv, care poate fi crescut prin administrarea concomitentă a azatioprinei.
Aminosalicilaţi:
Având in vedere evidenţierea in vitro a faptului că derivaţii aminosalicilaţi (de ex. olsalazină, meslazină sau sulfasalazină) inhibă enzima TPMT, aceştia trebuie administraţi cu precauţie pacienţilor care primesc concomitent azatioprinei.
Alte interacţiuni:
S-a arătat că furosemidul afectează metabolizarea azatioprinei de către ţesutul hepatic uman in vitro. Semnificaţia clinică nu este cunoscută.
Vaccinuri:
Activitatea imunosupresivă a azatioprinei poate avea ca rezultat un răspuns atipic şi cu efecte negative asupra organismului faţă de vaccinurile cu germeni vii, astfel încât administrarea acestora pacienţilor sub tratament cu azatioprină este contraindicată.
Este posibil ca răspunsul la vaccinurile cu germeni inactivaţi să fie diminuat, un astfel de răspuns fiind observat în cazul vaccinului hepatitic B pe pacienţii sub tratament cu azatioprină şi corticosteroizi.
PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate 50 mg. Câte 20 comprimate în blister; câte 1, 2 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie din carton.
PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25 °C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj!
STATUTUL LEGAL
Se eliberează cu prescripţie medicală.
DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
Februarie 2011.
DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu 4,
mun. Chişinău, Republica Moldova
Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!
Alte prospecte folositoare si mult cautate