Aspirina previne cancerul la san
Aspirina poate fi folosita pentru prevenirea cancerului de sin
Vezi prospectul despre Aspirina
Aspirina este deja centenara si succesul ei nu a fost niciodata dezmintit. Mai mult decit atit, aspirinei ii sint atribuite noi si noi virtuti. Pe langa efectele sale benefice in reducerea aparitiei afectiunilor cardiace, a unor tipuri de cancer sau a maladiei Alzheimer, cercetatorii britanici au stabilit ca ea mai are si proprietatea de a reduce riscul infectiilor bacteriene grave. Dar oare cunoastem cu adevarat aceasta molecula celebra, care ne alina micile sau marile suferinte cotidiene?
Atuuri ale aspirinei
Eficienta contra durerilor si a febrei, aspirina este indicata in migrene si cefalee, stari gripale, dureri musculare, dentare si numeroase alte suferinte. Posedind efect antiinflamator, ea calmeaza de asemenea durerile reumatismale.
Rezultatele a numeroase studii ii atribuie o actiune fluidifianta asupra singelui. Ea impiedica deci formarea micilor cheaguri, care pot impiedica circulatia sangvina, fenomen aflat la originea accidentelor cardiovasculare. Aspirina este deci prescrisa pe termen lung in urma unui infarct, pentru a impiedica o recidiva sau un accident vascular cerebral. In acest caz, doza prescrisa va fi de 160-300 mg pe zi, aceasta posologie permitind o reducere de 25 la suta a riscului.
O problema de dozare
Aspirina este utilizata in doze diferite, in functie de afectiune. Spre exemplu, in caz de febra si dureri, adultilor le sint recomandate 3 g de aspirina, iar persoanelor in virsta, numai 2 g.
Aspirina este folosita in doze de peste 3,5 g in caz de reumatism, ea avind rolul de a atenua inflamarea articulatiilor. In toate cazurile insa, administrarea se va face la un interval de cel putin 4 ore.
In caz de supradozare, aspirina poate provoca efecte nedorite, ca de exemplu dureri de cap, vijiituri in urechi, singerari din nas sau, chiar mai grav, probleme digestive de tip ulcer ori alergii.
Nu se da aspirina copiilor sub 16 ani
Aspirina si paracetamolul au aceleasi efecte contra febrei si a durerilor. In cazul unei maladii virale, copilului sub 16 ani i se va prescrie paracetamol (Eferalgan, Dolipran). Doza prescrisa va fi in functie de greutate. Posologia recomandata este de 60 mg/kg/zi, in patru reprize (15 mg/kg, la fiecare 6 ore).
In ceea ce priveste aspirina, se afirma ca administrarea ei la copiii sub 16 ani poate fi asociata unui risc al sindromului Reye, o patologie rara, ce atinge ficatul si creierul (in Franta de exemplu, conform unui studiu facut in 1995-1996, au fost depistate 8 cazuri de sindrom Reye la copii sub 15 an).
Chiar si in cazul unor maladii virale, ca varicela sau gripa, nu se va administra aspirina fara avizul medicului. In cazul aparitiei unor tulburari de comportament, de vomismente la un copil care a luat aspirina, va fi imediat anuntat medicul de acest lucru.
Ca orice medicament, aspirina are contraindicatii
In anumite circumstante, este bine ca aspirina sa fie evitata: este vorba de ulcer, maladii hemoragice, tratament anticoaugulant. Aspirina este contraindicata la astmatici si cei care sufera de guta, deoarece poate declansa o criza. Ea poate de asemenea diminua eficacitatea steriletului.
Este stiut de asemenea ca inainte de efectuarea unei interventii, chirurgii si stomatologii le cer pacientilor sa nu ia aspirina.
Aspirina, ca orice antiinflamator non steroidian (AINS), este contraindicata in cazul femeilor gravide.
Comprimate, efervescente sau pulbere
Toate formele sub care se prezinta aspirina sint la fel de eficiente. Este drept insa ca aspirina efervescenta sau cea sub forma de pulbere sint mai bine tolerate la nivel gastric si, in plus, efectul lor este mult mai rapid. Anumite preparate contin uneori si vitamina C, dar in afara de actiunea aspirinei, acestea nu aduc nimic in plus.
Aspirina, o arma miracol contra cancerului
Aspirina poate fi folosita pentru prevenirea cancerului de sin, spun studiile medicale de ultima ora. Tumorile la sin sint mult mai frecvente la femeile aflate in postmenopauza, se spune intr-un studiu publicat recent in Revista Asociatiei Medicale Americane (JAMA). Pentru acest tip de tumori, hormonii (in principal estrogenii si progesteronul) contribuie la proliferarea cancerului. Postulatul avansat de autori si dezvoltat intr-un editorial este acela ca aspirina interfereaza in producerea estrogenilor in organism. Cum aspirina inhiba sinteza prostaglandinelor, care sint initiatoare indirecte in sinteza estrogenului, aceasta diminuare poate avea deci un efect protector.
Acest prospect a fost citit de 169 ori.
Daca n-ai gasit prospectul dorit incearca aici