Beneficii ale Acidului Alfa Lipoic
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Acidul lipoic (alfa-lipoic) este o substanţă asemănătoare vitaminelor (practic, este un acid gras) cu rol antioxidant şi este produsă de organismul nostru. Chimic, există sub 2 forme: acid R-lipoic şi acid S-lipoic. Corpul uman produce şi foloseşte doar forma R.
Cele mai importante surse de acid alfla-lipoic sunt reprezentate de:ficat, rinichi, drojdie, spanac, broccoli şi cartofi. În ultimii ani acesta a fost sintetizat şi în laborator, astfel apărând suplimentele alimentare destinate în special persoanelor cu diabet zaharat.
Acidul alfla-lipoic este utilizat în tratamentul diabetului zaharat, în special pentru a preveni apariţia neuropatiei diabetice, dar este utilizat şi în alte neuropatii. În Germania, dozele mari de acid alfa-lipoic sunt aprobate pentru tratarea simptomelor din diverse neuropatii.
Uneori acidul alfa-lipoic este utilizat şi în pierderile de memorie, sindromul oboselii cronice, HIV/SIDA, cancer, boli de ficat, boli ale inimii şi sanguine (inclusiv în neuropatia cardiacă vegetativă), boala Lyme, tulburări oculare – cum ar fi: leziuni ale retinei, cataractă, glaucom – sau boala Wilson.
Cum funcţionează?
Acidul alfa-lipoic pare a ajuta la prevenirea deteriorării anumitor tipuri de celule din organism şi, de asemenea, reface nivelurile de vitamine cum ar fi vitamina C şi E. Există dovezi că acidul alfa-lipoic poate îmbunătăţi funcţionarea neuronilor la persoanele cu diabet.
Organismul foloseşte acidul alfa-lipoic pentru a descompune carbohidraţii, transformându-i în energie pentru organele corpului.
De asemenea, acidul alfa-lipoic este un bun antioxidant, ceea ce înseamnă că poate proteja organele şi ţesuturile în condiţii de deteriorare sau leziuni. Efectul antioxidant este, de asemenea, de ajutor în anumite afecţiuni ale ficatului.
Utilizări
Eficient – cu studii ce demonstrează acest lucru – pentru:
-
tratarea diabetului de tip 2 – administrat oral sau i.v.
-
tratarea neuropatiei diabetice. Administrarea orală a acidului alfa-lipioic poate ameliora simptomele din neuropatia diabetică.
Se mai utilizează pentru:
-
tratarea bolilor de ficat, în special ficatului din alcoolismul cronic.
-
în HIV/SIDA.
-
neuropatia cardiacă vegetativă.
-
îmbătrânirea pielii. Câteva cercetări sugerează că aplicarea pe faţă a unei creme care conţine 5% acid alfa-lipoic poate reduce ridurile fine şi foto-îmbătrânirea cauzată de razele UV.
-
demenţă. Administrarea de acid alfa-lipoic ar putea încetini procesul degenerativ al neuronilor la persoanele cu diferite tipuri de demenţă.
-
în intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare. Această indicaţie nu este acceptată de unii oameni de ştiinţă, în schimb alţii susţin administrarea de acid alfa-lipoic în acest scop.
-
dureri de picioare. În special la persoanele ce stau foarte mult timp în picioare sau parcurg distanţe mari pe jos.
-
afecţiuni oculare.
-
sindrom de oboseală cronică.
-
cancer.
-
boala Lyme.
-
boala Wilson.
-
boli de inimă.
-
alte afecţiuni.
Pentru toate aceste afecţiuni este nevoie dovezi pentru a evalua eficacitatea acidului alfa-lipoic.
Efecte adverse
Acidul alfa-lipoic în general este sigur pentru majoritatea adulţilor, dar uneori s-au semnalat câteva reacţii adverse, cum ar fi: erupţiile cutanate sau scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. De aceea aceste persoane pe parcursul tratamentului trebuie să-şi monitorizeze constant valorile glicemiei.
Precauţii şi atenţionări speciale.
Nu sunt suficiente dovezi care să ateste faptul că acidul alfa-lipoic poate fi utilizat în siguranţă la femeile însărcinate sau care alăptează. De asemenea, persoanele cudeficit de tiamină (vitamina B1) pe perioada tratamentului cu acid alfa-lipoic trebuie să ia un preparat pe bază de tiamină.
Alcoolul în combinaţie cu acidul alfa-lipoic scade nivelul de tiamină din organism, ceea ce poate provoca boli tiroidine. Ca urmare, acidul alfa-lipoic poate interfera cu tratamentul din hiper sau hipo-tiroidism.
Interacţiuni cu alte medicamente
Se presupune că fiind un antioxidant, acidul alfa-lipoic poate interacţiona cu unele medicamente utilizate în diferite tipuri de cancer, scăzându-le eficacitatea.
Acidul alfa-lipoic reduce nivelul zahărului din sânge, astfel că poate interacţiona cu medicamentele hipoglicemiante, potenţându-le efectul hipoglicemiant. Totuşi, acidul alfa-lipoic se recomandă persoanelor cu diabet, cu recomandarea ca acestea să-şi monitorizeze zilnic nivelul glicemiei.
Doze şi mod de administrare
Până în acest moment au fost studiate doare dozele ce se administrează pe cale orală, astfel:
-
pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 şi pentru tratarea neuropatiei diabetice, doza de acid alfa-lipoic este cuprinsă între 600 – 1200 mg/zi.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2