Prospect Fenosimed
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
Fenosimed 5 mg 10 mg 20 mg, comprimate
Fosinopril sodic
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-1 daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
- Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
1. Ce este Fenosimed şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Fenosimed
3. Cum să utilizaţi Fenosimed
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Fenosimed
6. Informaţii suplimentare
1. CE ESTE FENOSIMED ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Fenosimed aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai ECA. Fosinoprilul reduce
tensiunea arterială şi reduce efortul inimii la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.
Fenosimed este utilizat în tratamentul:
- tensiunii arteriale mari
- insuficienţei cardiace (când inima nu poate pompa suficient sânge în întreg corpul)
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI FENOSIMED
5
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fosinopril, alţi inhibitori ai ECA sau oricare dintre celelalte componente (pentru informaţii suplimentare despre componente, vezi pct. 6).
- dacă aţi avut anterior picioarele, braţele, faţa, mucoasele sau limba umflate (edem angioneurotic) în legătură cu utilizarea inhibitorilor ECA, din orice altă cauză necunoscută sau dacă cineva din familia dumneavoastră a avut edem angioneurotic (această boală poate fi ereditară)
- în timpul ultimelor şase luni de sarcină, vezi „Sarcină şi alăptare”.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fenosimed
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul:
- dacă suferiţi de episoade prelungite de diaree sau vărsături, utilizaţi suplimente de potasiu, medicamente care economisesc potasiul, înlocuitori de sare alimentară care conţin potasiu sau dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare
- dacă luaţi medicamente diuretice (medicamente care determină eliminarea apei din organism). Medicul dumneavoastră vă poate întrerupe tratamentul cu diuretice şi vă va corecta depleţia de volum şi/sau sare înainte de a începe tratamentul cu Fenosimed
- dacă aveţi inima slăbită (insuficienţă cardiacă), boală a inimii (de exemplu, anumite defecte ale valvelor inimii sau îngroşare a muşchiului inimii), dacă aveţi tensiune arterială mică
- dacă aveţi funcţia rinichilor redusă, îngustare a vaselor de sânge din rinichi sau boli ale ficatului. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze şi să vă modifice doza de medicament.
- dacă aveţi diabet zaharat. În prima lună de tratament, trebuie să vă controlaţi mai frecvent glicemia. Vezi, de asemenea, „Folosirea altor medicamente” de mai jos
- dacă vi se efectuează tratament pentru hipersensibilitate la înţepături de albine sau de viespi (tratament de desensibilizare)
- dacă efectuaţi şedinţe de hemodializă. Spuneţi-i medicului dumneavoastră pentru a putea alege o procedură care nu provoacă reacţii de hipersensibilitate.
- dacă vi se efectuează o procedură care vă elimină colesterolul din sânge (LDL afereză), nu trebuie să utilizaţi Fenosimed. Acest lucru este necesar pentru a evita reacţiile de hipersensibilitate
- dacă luaţi medicamente care conţin litiu, utilizate în tratamentul maniei sau al depresiei.
La începutul tratamentului şi dacă luaţi în acelaşi timp alte medicamente care reduc tensiunea arterială, Fenosimed poate provoca simptome de tensiune arterială prea mică (ameţeli, leşin). Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă apar astfel de simptome. La începutul tratamentului şi/sau în perioada de modificare a dozei, poate fi necesară o creştere a frecvenţei controalelor medicale. Nu trebuie să omiteţi aceste controale medicale, chiar dacă vă simţiţi bine. Medicul dumneavoastră va stabili frecvenţa examinărilor medicale de control.
Spuneţi-i medicului dumneavoastră sau dentistului că sunteţi tratat cu Fenosimed înainte de a vi se efectua orice anestezie în vederea unei intervenţii chirurgicale sau unui tratament stomatologic, deoarece există riscul ca tensiunea arterială să vă devină foarte mică în timpul anesteziei.
Trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă bănuiţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Fenosimed nu este recomandat în primul trimestru de sarcină iar administrarea după primele 3 luni de sarcină vă poate afecta grav copilul, vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”.
Alte prospecte folositoare si mult cautate