Prospect Claritromicină
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
Interacţiuni Prospect Claritromicina
Ca şi în cazul altor antibiotice macrolidice, utilizarea claritromicinei la pacienţii trataţi concomitent cu medicamente metabolizate prin
intermediul citocromului P450 (de exemplu warfarina, alcaloizi de ergot, triazolam, midazolam, disopiramidă, lovastatină, rifabutină, fenitoină, ciclosporină, tacrolimus) poate determina creşterea concentraţiei plasmatice a acestor medicamente.
Asocierea claritromicinei cu teofilină prezintă risc de fenomene toxice.
Deoarece claritromicină potenţează efectele warfarinei, este necesară monitorizarea timpului de protrombină în cazul administrării concomitente.
A fost raportată rabdomioliză în cazul asocierii claritromicinei cu inhibitori de HMG-CoA-reductază.
Efectele digoxinei pot fi potenţate în cazul administrării concomitente de claritromicină. Trebuie avută în vedere monitorizarea concentraţiilor plasmatice ale digoxinei.
Administrarea orală concomitentă de claritromicină şi zidovudină la pacienţii adulţi infectaţi cu virusul HIV poate determina concentraţii plasmatice scăzute de zidovudină la starea de echilibru. Acest fapt poate fi evitat prin administrarea claritromicinei la distanţă de 1 -2 ore faţă de zidovudină.
în cazul administrării concomitente, rilonavirul creşte ASC (aria de sub curba concentraţiei plasmatice în funcţie de timp), Cmax (concentraţia plasmatică maximă) şi Cmin (concentraţia plasmatică minimă) ale claritromicinei. Datorită indicelui terapeutic larg al claritromicinei, la pacienţii cu funcţie renală normală nu este necesară scăderea dozei. La pacienţii cu insuficienţă renală, trebuie avute în vedere următoarele ajustări ale dozei:
- la pacienţii cu clearance-ul creatininei cuprins între 30 şi 60ml/min, doza de claritromicină trebuie scăzută cu 50%;
-la pacienţii cu clearance-ul creatininei < 30ml/min., doza de claritromicină trebuie scăzută cu 75%.
Doze de claritromicină >1 g pe zi nu trebuie administrate concomitent cu ritonavir.
S-a evidenţiat faptul că macrolidele inhibă metabolizarea terfenadinei rezultând concentraţii plasmatice mari de terfenadină. Acest fenomen se poate asocia cu aritmii cardiace, de aceea utilizarea concomitentă a terfenadinei şi antihistaminicelor înrudite, fără efect sedativ, cum este astemizolul, necesită monitorizarea ECG-ului.
Claritromicină poate potenţa efectul carbamazepinei prin scăderea ratei excreţiei acesteia.
Cu toate că asocierea claritromicinei cu omeprazolul poate determina creşterea concentraţiilor lor plasmatice, nu este necesară ajustarea dozelor. La dozele recomandate nu există interacţiuni dimce semnificative între claritromicină şi lansoprazol. S-a observat creşterea concentraţiei plasmatice a claritromicinei în cazul asocierii cu ranitidină, totuşi nu este necesară ajustarea dozei de claritromicină.
Nu a fost pus în evidenţă nici un efect al claritromicinei asupra concentraţiilor plasmatice de etinilestradiol sau progesteron şi nu s-a demonstrat existenţa vreunei interacţiuni între claritromicină şi anticoncepţionalele orale.
Atenţionări speciale Prospect Claritromicina
Claritromicină se excretă în principal prin ficat şi rinichi. Se recomandă prudenţă în cazul administrării claritromicinei la pacienţii cu insuficienţa hepatică şi renală (vezi Doze şi mod de administrare).
în tratamentul infecţiilor cu Mycobacterium avium la pacienţii HIV
pozitivi, pentru a limita apariţia suşelor rezistente, claritromicină trebuie utilizată:
- în asociere cu alte antibiotice;
- numai ca tratament curativ, datorita absenţei studiilor privind utilizarea ca tratament profilactic.
Sarcina şi alăptarea Prospect Claritromicina
Unele studii la animale au evidenţiat un efect embriotoxic, dar numai la doze toxice materne. Până în prezent, nu s-a demonstrat siguranţa în administrare a claritromicinei în timpul sarcinii şi alăptării. în timpul sarcinii claritromicină se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/ risc potenţial fetal. Claritromicină se excretă în laptele matern. Totuşi, dacă”administrarea de claritromicină este absolut necesară şi în cazul apariţiei tulburărilor digestive la nou-născut sau sugar, se recomandă fie întreruperea alăptării fie a administrării medicamentului.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în general, claritromicină nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacienţii trebuie atenţionaţi că în timpul tratamentului cu claritromicină pot sa apară ameţeli, confuzie şi dezorientare.
Alte prospecte folositoare si mult cautate