Biotransformarea medicamentelor
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4
În mod obisnuit efectele produse prin inhibitia biotransformarii medicamntelor au un potential clinic relevant fata de efectele inductorilor enzimatici prin intervalul de timp mai scurt si prin viteza cu care situatia clinica a pacientului se modifica ducând la modificari ireversibile cum ar fi, accidentul vascular cerebral sau cardiac produse chiar în câteva ore dupa consumul inhibitorilor. Este posibil ca unele medicamente sa-si exercite efectul inhibitor atunci când sunt administrate ca automedicatie sau când medicul curant nu cunoaste efectul inhibitor al unor medicamente prescrise. Exista totusi mecanisme homeostatice tisulare în ficat si în alte tesuturi care raspund la aceste modificari inhibitorii în anumite circumstante restabilind clearance-ul substratului uzual. Acest raspuns depinde de tipul de inhibitor si de frecventa administrarii inhibitorului.
Mecanisme de inhibitie
Enzimele si receptorii tisulari au caracteristici comune.Acestea sunt exemplificate prin specificitatea de legare si prin declansarea uneo cascade de reactii ce realizeaza o functie celulara. Comparatia clasica pentru ambele sisteme este cea dintre lacat si cheie. Sistemul CYP 450 este similar celorlalte enzime din organism. Afinitatea de legare a unui substrat trebuzie sa fie suficient de puternica pentru ca acesta sa ramâna atasat de sitocrom un timp suficient pentru a genera produsul de reactie. Cu cât acest proces este mai rapid cu atât mai rapid este turnover-ul enzimei si eficienta sa. Enzima se recicleaza de mii de ori într-o secunda. Daca un singur aspect al cuplarii substratului sau a procesarii sale este împiedicat natura secventiala a acestor evenimente este stopata ca si functia enzimei.
La concentratii mari cei mai multi inhibitori pot bloca subfamilii diferite de CYP 450, dar la concentratii mici, inhibotorii au selectivitate mai exprimata rezultând îmblocarea izoformelor individuale. Inhibitia se produce prin patru procese principale: competitiv, necompetitiv, uncompetitiv si, bazat pe mecanismul de reactie. Tiaul de inhibitie produs de variate medicamnte depinde de mai multi factori, cum ar fi concentratia medicamentului si caracteristicele izoformelor particulare de CYP 450. Unele medicamente pot actiona ca inhibitori competitivi cu un anumit citocrom si noncompetitiv cu alti citocromi. În cazul sistemului CYP 450 studiul inhibitiei enzimatice se poate face in vitro pe ficat uman sau pe sisteme enzimatice exprimate în culturi celulare. Aceste studii nu reflecta neaparat fidel ceea ce se întâmpla când medicamentele sunt folosite de pacienti dar reprezinta un punct de start rezonabil de prezicere a efectelor de interferenta a medicamentelor în cursul metabolismului.
Alte prospecte folositoare si mult cautate