Prospect AMLODIPIN VIM
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
Atenţionări speciale
Ca la toate blocantele canalelor de calciu, timpul de înjumătăţire prin eliminare al amlodipinei este prelungit la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară-moderată, iar recomandările specifice de dozaj nu au fost stabilite. Ca urmare, amlodipina trebuie administrată cu prudenţă la aceşti pacienţi.
Folosirea la pacienţii cu insuficienţă renală: amlodipina este metabolizată în mare parte în metaboliţi inactivi, 10% fiind excretată în urină sub formă nemodificată. Modificările concentraţiei plasmatice de amlodipină nu sunt corelate cu gradul insuficienţei renale. Nu este necesară ajustarea dozei. Amlodipina nu este dializabilă.
Utilizare la copii
Datorită experienţei clinice insuficiente, amlodipina nu trebuie administrată la copii.
Sarcina şi alăptarea
Profilul de siguranţă al amlodipinei la gravide sau femei care alăptează nu a fost stabilit, în studiile de reproducere la animale nu s-a demonstrat toxicitatea amlodipinei, decât prelungirea parturiţiei şi a travaliului la şobolani, la doze de 50 de ori mai mari decât maximum recomandat la om. Astfel, folosirea în sarcină este recomandată doar acolo unde nu există alternativă şi când boala în sine constituie un marc risc pentru mamă şi fat.
Nu se cunoaşte dacă amlodipina se excretă în laptele matern. Se recomandă să se întrerupă alăptarea în timpul tratamentului cu amlodipină.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Capacitatea de reacţie poate fi alterată la pacienţii care prezintă ameţeli.
Doze şi mod de administrare
Adulţi
Atât în hipertensiune arterială, cât şi în angina pectorală, doza recomandată iniţial este de 5 mg amlodipină zilnic, într-o singură priză. Această doză poate fi crescută la maximum 10 mg pe zi (administrată într-o singură priză), în funcţie de răspunsul individual al pacientului.
Nu este necesară ajustarea dozelor la vârstnici saiu la pacienţii cu insuficienţă renală.
Nu au fost stabilite scheme de administrare penjtru pacienţii cu insuficienţă hepatică, de aceea prescrierea amlodipinei se va face cu precauţie li aceşti pacienţi.
Reacţii adverse
în general amlodipina este bine tolerată. Au fost bbservate următoarele reacţii adverse:
Tulburări hematologice şi limfatice: leucopenie, trombocitopenie
Tulburări imunologice: reacţii alergice
Tulburări de metabolism şi ale stării de nutriţie: hiperglicemie
Tulburări psihice: insomnie, tulburări ale dispoziţiei
Tulburări nervoase: somnolenţă, ameţeli, cefalee, tremor, tulburări ale gustului, sincopă, hipoestezie, parestezie, hipertonie, neuropatie periferică
Tulburări oculare: tulburări de vedere
Tulburări cohleo-vestibulare: tinitus
Tulburări cardiace: palpitaţii, infarct miocardic, aritmie (inclusiv bradicardie, tahicardie ventriculară şi fibrilaţie atrială)
Tulburări vasculare: înroşirea bruscă a feţei, hipotensiune arterială, vasculită
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale. dispnee, rinită, tuse
Tulburări gastro-intestinale: dureri abdominale, greaţă, vărsături, dispepsie, (inclusiv gastrită), tulburări de tranzit intestinal, xerostomie, pancreatită, gastrită, hiperplazie gingivală
Tulburări hepato-biliare: hepatită, icter, creşterea nivelului de enzime hepatice (mai ales corelat cu colestaza)
Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat: alopecie, purpură, modificări de culoare a pielii, transpiraţii abundente, prurit, rash, angioedem,|eritem multiform, urticarie.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: artralgie, mialgie, crampe musculare, dureri dorsale
Tulburări reno-urinare: tulburări de micţiune, iicturic, creşterea frecvenţei micţiunilor
Tulburări la nivelul aparatului de reproducere şi sânului: impotenţă sexuală, ginecomastie
Tulburări generale şi la locul de administrare: edeme, fatigabilitate, dureri anginoase, astenie, dureri, stare generală de rău, creştere în greutate, scădere în greutate
Alte prospecte folositoare si mult cautate