Posts Tagged ‘card de sanatate’
Transmiterea cardului de sănătate prin poştă
Victor Ponta: Varianta pragmatică este transmiterea cardului de sănătate către toată lumea prin poştă
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că în opinia sa varianta cea mai pragmatică de distribuire a cardurilor de sănătate este aceea de le transmite către toate persoanele prin poştă şi astfel primăriile să nu fie încărcate cu sarcini pe care nu le pot îndeplini.
“Cred că pe termen mediu şi lung faptul că fiecare cetăţean care apelează la serviciile medicale are un card şi se poate verifica exact când a apelat, cât a cheltuit, va duce la economii importante. Distribuţia nu poate fi făcută prin medicii de familie, deoarece au spus că nu pot să o facă şi atunci există soluţia de fi repartizate în primul rând prin poştă cu confirmare de primire, ceea ce înseamnă nişte bani, sunt nişte milioane bune, dar important este ca acele carduri să şi ajungă la oameni pentru că dacă le dăm la medicii de familie şi rămân la aceştia nu ne-am atins scopul. Era o idee şi cu primarii, dar primarii au o capacitate administrativă mai ales în comunele mici destul de redusă. Soluţia cea mai sigură este prin poştă cu confirmare de primire. (…) Eu, personal, discutând şi cu domnul Dragnea, cred că varianta pragmatică este de transmite către toată lumea prin poştă, altfel încărcăm primăriile cu nişte sarcini pe care nu toate primăriile le pot îndeplini”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă la sediul CNAS.
Asiguratii platesc nota de plata a cardurilor de sanatate
Medicii de familie scapa de cheltuielile cu cardul de sanatate iar asiguratii achita NOTA DE PLATA!
Ministrul Sanatatii degreveaza medicii de familie de sarcina distributiei cardurilor de sanatate. Documentele vor fi trimise prin posta, iar cheltuielile, în valoare de 13 milioane de euro, vor fi suportate din banii asiguratilor.
Pentru ca presiunile medicilor de familie au fost atât de mari, oficialii din Ministerul Sanatatii au hotarât sa rupa o bucata din banii destinati spitalelor si programelor de sanatate pentru a plati serviciile de distributie prin posta a cardurilor de sanatate. 13,6 milioane de euro, atât costa refuzul medicilor de a distribui documentele, echivalentul tratamentului pe câteva luni al bolnavilor de cancer. Pâna acum, s-au tiparit putin peste 1 milion de carduri, iar pâna la finalul anului, vor fi gata 7,5 milioane. Tot atâtea vor fi produse anul viitor.
O cheltuiala inutila
Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Legii Sanatatii, lansat ieri, cardurile vor fi distribuite prin primarii si serviciile de evidenta a populatiei, pentru locuitorii din mediul rural si din orasele cu mai putin de 15.000 de locuitori, si prin posta, pentru cei din orasele cu peste 15.000 de locuitori. “Varianta luata în calcul e distributia prin posta, cu confirmare de primire”, a anuntat ieri si premierul Victor Ponta, dupa o vizita facuta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate(CNAS).
Cheltuielile vor fi suportate din Fondul de asigurari sociale de sanatate, bani destinati serviciilor medicale. O lege publicata anul trecut plasa aceasta responsabilitate medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât acestia trebuie sa si introduca datele pacientilor în cip si sa activeze cardurile. Sindicatele acestora s-au opus însa vehement.
“Cea mai buna solutie era ca distributia sa se faca prin medici, pentru ca omul tot venea în cabinet pentru activarea lui. Exista însa interese bilaterale sa nu se faca, iar ministrul Sanatatii le-a promis medicilor ca nu îi încarca. Ei au experienta programului de analize, când au fost platiti pentru introducerea datelor în calculator si au vrut ca si de data asta sa fie la fel”, considera Sorin Paveliu, expert în politici de sanatate.
La începutul mandatului, presedintele CNAS se declara împtriva trimiterii cardurilor prin posta. “Nu pot fi de acord sa cheltuim 5-7 milioane de euro din banii bolnavilor de cancer, ai spitalelor, chiar ai medicilor de familie, pentru a plati servicii postale, în conditiile în care medicii oricum trebuie sa faca initializarea cardurilor”, declara Cristian Busoi.
Cardurile de sanatate vor ajunge la toti asiguratii care au peste 18 ani si vor fi obligatorii la fiecare vizita la medicul de familie. Pe lânga faptul ca va exista o evidenta mai clara a prescrierilor si va reduce frauda, cardul de sanatate va înlocui si adeverinta de salariat. Pacientii vor dovedi calitatea de asigurat prin intermediul cardului. Pe lânga datele personale, documentul va contine informatii despre grupa de sânge, Rh, boli cu risc.