Prospect Esprital
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3 4
- înainte de a utiliza Esprital Nu utilizati Esprital:
- daca sunteti hipersensibil (alergic) la substanta activa sau la oricare excipient al medicamentului.
Aveti grija deosebita cu Esprital:
Deprimarea măduvei osoase, care se manifesta de obicei printr-o scadere a numaruiui de celule albe, a fost inregistrata la utilizatorii de mirtazapina. Acest efect apare de obicei dupa 4-6 saptamani de tratament, dar este in general reversibil, dupa intreruperea tratamentului. Posibile simptome sunt febra, durere in gat, stomatita si alte simptome ce indica o infectie. Daca apar aceste manifestari, tratamentul trebuie intrerupt si efectuate alte investigatii. O stabilire atenta a dozelor precum si o monitorizare regulata este necesara la pacientii cu:
- epilepsie sau afectare cerebrala organica, desi episoadele epileptice sunt rare In timpul tratamentului cu mirtazapina, asa cum rezulta din experienţa clinica.
- insuficienta hepatica sau renala
- bolile cardiace, cum sunt tulburarile de conducere intracardiaca, angina pectorala si infarctul miocardic suferit recent, care necesita precautiile obisnuite si atentie in timpul administrarii concomitente de alte produse medicamentoase,
- hipotensiunea arteriala.
Ca si in cazul altor antidepresive, este necesara o atentie deosebita daca produsul este administrat ia pacientii cu Urmatoarele afecţiuni:
- tulburări urinare, de exemplu creşterea in volum a prostatei (totuşi mirtazapina poate afecta mictiunea doar intr-o mica proporţie),
- creşterea presiunii intraoculare (desi riscul este foarte mic in cursul tratamentului cu mirtazapina),
- diabet zaharat.
- Tratamentul trebuie intrerupt, in cazul apariţiei icterului.
- In mod similar altor agenţi antidepresiv!, trebuie sa se tina cont de Urmatoarele evenimente:
- In timpul tratamentului cu antidepresive, la pacientii cu boli mentale s-au observat exacerbarea simptomelor psihotice.
- Daca se trateaza faza depresiva in cazul bolii maniaco-depresive, poate sa apara trecerea in faza maniacala.
Cu toate ca antidepresivele nu dau dependenta, o intrerupere brusca a tratamentului poate duce la greata, dureri de cap, depresie, anxietate si stare de neliniste.
Pacientii varstnici sunt adesea mai predispus, i la aparitia de reactii adverse la antidepresive. Reactiile mirtazapinei in combinatie cu alte SSRI sunt descrise la punctul
Utilizarea altor medicamente.
Pacientii cu probleme ereditare rare ca intoleranta la galactoza, deficit de lactaza sau absorbtie deficitara de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest produs.
Va rugam sa vi adresaţi medicului dumneavoastra, chiar daca aceste situatii s-au intitnit In trecut in cazul dumneavoastra.
Administrarea Esprital cu alimente si bauturi
Aportul alimentar nu are influenta asupra absorbtiei mirtazapinei.
Sarcina
Intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament
Desi studiile la animale nu au aratat nici un efect negativ asupra fatului, siguranta utilizarii mirtazapinei la om, in timpul sarcinii nu a fost stabilita. Mirtazapina trebuie utilizata in timpul sarcinii numai daca este strict necesar.
Alaptarea
întrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament
Desi studiile la animale au aratat ca mirtazapina este excretată in cantitati mici in lapte, utilizarea mirtazapinei in timpul alaptarii nu este recomandata deoarece datele despre utilizarea in timpul alaptarii la oameni nu sunt disponibile.
Conducerea fi utilizarea de masini
Esprital poate altera capacitatea de concentrare si atentia. in timpul tratamentului cu antidepresive, pacientii trebuie sa evite activitati potential periculoase care necesita atentie si capacitate de concentrare mai mare cum ar fi conducerea autovehiculelor si folosirea de utilaje. Aceste activitati nu sunt permise fara consimtamantul expres al medicului.
Informatii importante despre unii excipienţi ai Esprital
Nu exista precautii in legatura cu excipienti produsului.
Alte prospecte folositoare si mult cautate