Prospect Enap
Paginile prospectului sau articolului medical: 1 2
Prospect : Informatii pentru utilizator
tablete 5 mg , 10 mg, 20 mg
Compoziţie
1 tabletă conţine 5 mg de enalapril maleat.
Alte ingrediente: lactoză şi hidroxipropilceluloză. 1 tabletă conţine 10 mg de enalapril maleat. Alte ingrediente: lactoză. 1 tabletă conţine 20 mg de enalapril maleat. Alte ingrediente: lactoză.
Acţiune
Enap este un prodrog, activat în organism, prin conversia în enalaprilat, în urma unui proces metabolic. Enap inhibă enzima de conversie care catalizează transformarea angiotensinei I în angiotensina II. Enap reduce gradat tensiunea arterială şi, în general nu produce modificări ale frecvenţei cardiace sau ale minut-volumului. Enap reduce hipertrofia ventriculară stîngă, îmbunătăţeşte hemodinamica, coronariană, reduce riscul ischemiei şi frecvenţa aritmiilor ventriculare periculoase.
După infarctul miocardic reduce necroza miocardică, îmbunătăţeşte metabolismul şi scade frecvenţa aritmiilor, ce apar după reperfuzia muşchiului cardiac. Menţine şi ameliorează funcţia renală şi înţîrzîie evoluţia bolilor renale progresive cronice. Enap îmbunătăţeşte calitatea vienţii pacienţilor şi reduce rata mortalităţii. Efectul său este independent de sex, vîrstă, obiceiuri dăunătoare (fumat) sau de reninemie. Nu interferă cu metabolismul glucozei sau cu cel al lipoproteinelor şi nu afectează funcţia sexuală. După administrarea orală enalapril este absorbit în proporţie de 60%. Concentraţia plasmatică maximă este atinsă în 3-4 ore de la administrare. După 4 zile de tratament timpul de injumătăţire al conversiei enalaprilului în enalaprilat se stabilizează la 11 ore.
Indicaţii
Hipertensiune arterială esenţială, hipertensiune secundară bolilor renale
(inclusiv insuficienţa renală şi nefropatia diabetică) şi insuficienţa cardiacă congestivă.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la drog sau la metabolitul acestuia (enalaprilat), edem angioneurotic în antecedente, porfirie, sarcină şi lactaţie.
Precauţii
Poate apărea hipotensiune (chiar la cîteva ore de la prima doză) la pacienţii
cu insuficienţă cardiacă severă şi hiponatremie, la cei cu insuficienţă renală severă şi la cei hipertensivi, în special la cei hipovolemici ca urmare a unui tratament cu diuretice, la cei supuşi unui regim hiposodat, la cei cu diaree, vomă sau la cei hemodializaţi.
Dacă apare hipotensiune, pacientul va fi aşezat în decubit, iar dacă este necesar, volumul plasmatic se va corecta prin administrarea de ser fiziologic.
Hipotensiunea şi consecinţele acesteia sunt rare şi trecătoare. Hipotensiunea poate fi evitată prin întreruperea tratamentului diuretic şi a regimului hiposodat înaintea administrării Enap, atunci cînd condiţiile o permit.
In restul cazurilor mentionate anterior si oricand nu este posibila retragerea
diureticelor, tratamentul cu Enap va fi iniţiat cu doza minimă de Enap (2,5 mg). Hipotensiunea tranzitorie nu este o contraindicaţie pentru terapia cu Enap. în hipotensiunea simptomatică doza se va reduce sau tratamentul cu Enap va fi întrerupt.
în cazul apariţiei edemului angioneurotic al feţei şi a gîtului, al edemului lingual, glotic, laringian, este suficient să ssa întrerupă tratamentul cu Enap şi să se administreze antihistaminice. Cazurile severe de angioedem se vor trata cu adrenalină şi se vor menţine deschise căile aeriene (prin intubaţie sau laringotomie).
Se va evita folosirea Enap la pacienţii cu stenoză renală arterială bilaterală sau la cei cu stenoză de arteră renală şi rinichi unic. Pacienţii cu hipertensiune renovasculară diagnosticată sau suspectată vor fi trataţi doar de specialişti cu experienţă.
Se recomandă prudenţă la pacienţii cu stenoză aortică sau stenoză
subaortică hipertrofică şi ateroscleroză generalizată.
Întrucît, pe parcursul tratamentului cu Enap, este posibil să apară creşteri
ale potasemiei, în special la pacienţii cu afectarea cronică a funcţiei renale,
nu se recomandă administrarea concomitentă de Enap şi diuretice care
reţin potasiul, cum ar fi: spironolactonă, triamteren, amilorid.
Riscul de apariţie al leucopeniei sau al agranulocitozei nu poate fi complet
exclus, din acest motiv recomandîndu-se monitorizarea regulată a tensiunii
arteriale. Datorită riscului crescut de apariţie a reacţiilor anafilactoide, Enap
nu se va administra pacienţilor supuşi hemodializei prin membrane de
poliacrilonitril, celor supuşi aferezei cu heparan sulfat şi imediat anterior
desensibilizării împotriva veninului de viespe sau de albină.
în ceea ce priveşte eficienţa şi siguranţa administrării enalaprilului la copii,
nu există date suficiente.
Acest prospect a fost citit de 348 ori.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile acestui prospect sau articol medical: 1 2