Prospect Cosopt
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2 3
Înainte de a vi se efectua o intervenţie chirurgicală sau anestezie (chiar dacă este vorba de o intervenţie stomatologică), spuneţi medicului sau stomatologului că utilizaţi COSOPT, deoarece poate să apară o scădere bruscă a tensiunii arteriale asociată anesteziei.
Dacă observaţi apariţia oricărei iritaţii oculare sau a oricăror alte afecţiuni oculare noi, cum ar fi înroşirea ochiului sau umflarea pleoapelor, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
În cazul în care credeţi că în urma utilizării COSOPT a apărut o reacţie alergică (de exemplu: erupţie pe piele sau înroşire şi senzaţie de mâncărime oculară), întrerupeţi utilizarea acestuia şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi apariţia unei infecţii oculare, suferiţi un traumatism ocular, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului sau observaţi apariţia unei reacţii inclusiv simptome noi sau agravarea celor existente.
Este posibil ca substanţele active conţinute în COSOPT să acţioneze în întregul organism, după administrarea oftalmică a acestuia.
Nu se recomandă tratamentul concomitent cu dorzolamidă şi inhibitori ai anhidrazei carbonice administraţi pe cale orală. Pacienţii care utilizează concomitent beta-blocante sistemice şi COSOPT trebuie să fie monitorizaţi pentru a se observa posibilul efect aditiv, fie în ceea ce priveşte presiunea intraoculară fie în ceea ce privesc efectele sistemice cunoscute ale beta-blocadei.
Nu se recomandă utilizarea concomitentă a două medicamente beta-blocante cu administrare locală. Nu se recomandă utilizarea COSOPT la copii.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Această recomandare este deosebit de importantă mai ales dacă luaţi medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru tratamentul bolilor cardiace, diabetului zaharat, somnifere, inhibitori ai MAO (antidepresive) sau doze mari de acid acetilsalicilic.
Sarcina şi alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să utilizaţi COSOPT în timpul sarcinii.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Nu trebuie să utilizaţi COSOPT dacă alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Există reacţii adverse asociate administrării COSOPT, cum ar fi înceţoşarea vederii, care pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale COSOPT
COSOPT conţine o substanţă numită clorură de benzalconiu, cu rol de conservant. Aceasta poate provoca iritaţie oculară. Dacă purtaţi lentile de contact moi, trebuie să le scoateţi înainte de a administra picăturile, apoi trebuie să aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte a le pune la loc, deoarece se ştie că această substanţă poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.
3. CUM SĂ UTILIZATI COSOPT
Utilizaţi întotdeauna COSOPT exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Doza uzuală este de câte o picătură administrată la nivelul fiecărui ochi afectat, dimineaţa şi seara. Dacă utilizaţi COSOPT în asociere cu alte picături oftalmice, acestea trebuie administrate la interval de cel puţin 10 minute între administrări.
Nu modificaţi doza de medicament fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră despre aceasta. Dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Nu trebuie să atingeţi cu vârful picurătorului ochiul sau suprafeţele înconjurătoare. Acesta se poate contamina cu bacterii care pot determina apariţia unei infecţii oculare care pot să producă leziuni
oculare grave, chiar pierderea vederii. Pentru a se evita contaminarea flaconului, nu atingeţi nici o suprafaţă cu vârful picurătorului.
Instrucţiuni pentru utilizare
1. Înainte de a utiliza pentru prima dată medicamentul asiguraţi-vă ca banda de siguranţă prezentă pe suprafaţa flaconului este intactă. În mod normal, dacă flaconul nu a fost deschis, trebuie să existe un spaţiu între capac şi flacon.
2. Rupeţi banda de siguranţă pentru a desigila flaconul.
Pentru a deschide flaconul, deşurubaţi capacul prin răsucirea acestuia în sensul indicat de săgeţi.
Daţi capul pe spate şi trageţi uşor în jos pleoapa inferioară pentru a forma un ,,buzunăraş” în pleoapă şi ochiul dumneavoastră.
Întoarceţi flaconul cu vârful picurătorului în jos şi apăsaţi cu vârful degetului mare sau al arătătorului pe Zona pentru împingere cu degetul aşa cum se prezintă în imaginea de mai jos, până când se administrează o sigură picătură la nivelul ochiului, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. NU ATINGEŢI CU VÂRFUL PICURĂTORULUI OCHIUL SAU PLEOAPA.
Alte prospecte folositoare si mult cautate