Prospect Amitriptilina
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3
Interacţiuni
Este contraindicată asocierea amitriptilinei cu inhibitori neselectivi ai monoaminooxidazei (IMAO), datorită riscului apariţiei sindromului serotoninergic (manifestat prin agitaţie, confuzie, hipomanie, eventual comă, hipotensiune sau hipertensiune arterială, tahicardie, frisoane, hipertermie, hipersudoraţie, mioclonii, tremor, hipereflexie, rigiditate, hiperactivitate, diaree). Ca urmare, întreruperea tratamentului cu IMAO neselectivi şi începerea administrării amitriptilinei trebuie păstrat un interval de cel puţin 2 săptămâni, iar între tratamentul cu amitriptilină şi cel cu IMAO neselectivi, de cel puţin o săptămână. De asemenea, este contraindicată utilizare concomitentă cu sultropida, datorită riscului crescut de aritmii ventriculare, îndeosebi de torsada vârfurilor.
Amitriptilină poate antagoniza acţiunea antihipertensivă a guanetidinei, debrisochinei, betanidinei şi posibil a clonidinei. Nu se recomandă asocierea amitriptilinei cu simpatomimetice, cum sunt adrenalina, noradrenalina, efedrina,epinefrina, izoprenalina.
Amitriptilină poate creşte răspunsul la alcool etilic, barbiturice şi alte deprimante nervos-centrale. Barbituricele pot să scadă, iar metilfenidatul poate creşte efectul antideprimant al amitriptilinei.
în cazul utilizării concomitente a disulfiramului poate să apară delir.
La pacienţii trataţi cu antidepresive triciclice în asociere cu anticolinergice se poate produce ileus paralitic. Ritonavirul poate creşte concentraţia plasmatică a amitriptilinei. Ca urmare, în cazul asocierii se recomandă supraveghere atentă.
Atenţionări speciale
Amitriptilină poate reactiva delirul la pacienţii cu psihoză. La pacienţii cu epilepsie sau cu convulsii în antecedente se recomandă monitorizarea clinică şi electrocardiografică
sporită, datorită posibilităţii de scădere a pragului convulsivant. Apariţia crizelor convulsive impune întreruperea tratamentului cu amitriptilină. Amitriptilina trebuie utilizată cu prudenţă în următoarele cazuri:
- la vârstnici care prezintă risc crescut de hipotensiune arterială ortostatică (se recomandă control regulat al tensiunii arteriale), sedare, constipaţie cronică (cu posibilitate de producere a ileusului paralitic),
- · la pacienţii cu anumite afecţiuni cardiovasculare, datorită proprietăţilor chinidinice, tahicardizante şi hipotensoare ale amitriptilinei;
- · la cei cu hipertiroidie sau la cei trataţi cu hormoni tiroidieni (supraveghere atentă şi ajustarea dozelor ambelor tipuri de medicamente);
- · la pacienţii cu insuficienţă hepatică şi/sau renală, datorită riscului de supradozaj;
- ·la cei cu glaucom cu unghi deschis. Copii
La copiii trataţi pentru enurezis nocturn pot să apară modificări de comportament. Sarcina şi alăptarea
Nu s-a stabilit siguranţa utilizării amitriptilinei în timpul sarcinii. Utilizarea amitriptilinei nu este recomandată în timpul sarcinii, mai ales în timpul primului şi ultimului trimestru, cu excepţia cazurilor în care medicul consideră absolut necesar şi numai după evaluarea atentă de către acesta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal. Amitriptilina şi metabolitul său activ se excretă în laptele matern. Datorită potenţialului de reacţii adverse grave pentru sugar, în funcţie de importanţa tratamentului pentru mamă, se va decide fie întreruperea alăptării, fie a administrării medicamentului.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
La unii pacienţi amitriptilina poate afecta vigilenţa, fiind
necesară evitarea conducerii vehiculelor şi a folosirii utilajelor.
Doze şi mod de administrare
Depresii cu componentă anxioasă
Adulţi
Tratamentul trebuie început cu o doză mică, care va fi crescută treptat, în funcţie de răspunsul clinic şi tolerabilitatea individuală.
De regulă, doza iniţială recomandată este de 3 comprimate filmate Amitriptilină Arena 25 mg ( 75 mg ciorhidrat de amitriptilină) pe zi, fie fracţionat în 2-3 prize, fie în doză unică, seara, la culcare, deoarece efectul sedativ debutează rapid. Dacă este necesar, doza poate fi crescută până la 6 comprimate filmate Amitriptilină Arena 25 mg (150 mg ciorhidrat de amitriptilină) pe zi, administrată fracţionat, cea mai mare doză administrându-se seara, la culcare. Doza de întreţinere uzuală este de 2-4 comprimate filmate Amitriptilină Arena 25 mg (50-100 mg ciorhidrat de amitriptilină) pe zi, administrată în doză unică, preferabil seara, la culcare. După obţinerea efectului terapeutic, doza trebuie redusă la cea mai mică doză eficace. Tratamentul trebuie continuat timp de 3 luni sau mai mult, pentru pervenirea recăderilor. Vârstnici
Tratamentul se va începe cu jumătate din doza iniţială recomandată la adulţi. Doza totală zilnică se poate administra fie fracţionat, în mai multe prize, fie în priză unică, preferabil seara la culcare.
Creştera dozei se va face treptat, sub supraveghere clinică. Insuficientă hepatică şi renală La aceşti pacienţi poate fi necesară scăderea dozei. Enurezis nocturn
Copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 16 ani Doza recomandată este de 1-2 comprimate filmate Amitriptilină Arena 25 mg (25-50 mg ciorhidrat de amitriptilină), administrat seara, la culcare. Tratamentul nu trebuie să depăşească 3 luni.
Copii cu vârsta cuprinsă între 6 si 10 ani Doza recomandată fiind de 10-20 mg ciorhidrat de amitriptilină pe zi, se vor utiliza alte produse cu concentraţie adecvată.
Dureri cronice rebele, neurogene, migrenă Doza recomandată este de 1 comprimat filmat Amitriptilină Arena 25 mg (25 mg ciorhidrat de amitriptilină) de 3 ori pe zi.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3