Hiperplazia benigna de prostata – HBP
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3
Prostata
Prostata este o glanda aflata la intersectia aparatului urinar cu cel genital. Localizarea ei prevesteste viitoarele probleme, ce pot aparea din cauza potentialului de crestere al acesteia. Prostata marita apasa pe uretra ce trece prin mijlocul ei, creand dificultati in urinare. Uneori uretra este atat de strangulata, incat se ajunge la imposibilitatea de a urina, deci la retentia urinara. Cu cat ramane mai multa urina neevacuata la timp, cu atat creste pericolul ca prostata sa se imbolnaveasca din cauza bacteriilor si sa se formeze calculi renali. Adenomul de prostata se trateaza la inceput fie cu produse din plante, fie cu medicamente. La 20 de ani, in mod obisnuit, prostata are marimea unei nuci. La 50 de ani, la unii barbati, ea poate fi cat un grapefruit . Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 10 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani si aproximativ 88 % la peste 80 de ani.
Detalii suplimentare:
Prostata este o glanda. Glanda este compusa din 30-50 tuburi sau mici glande, a carei secretie este in jur de 1/4 de lingurita pe zi si care se varsa in uretra si in canalele de ejaculare. Tesuturile care inconjoara canalele secretoare si glanda sunt compuse din muschi cu fibre elastice si colagen, care sunt un suport si un invelis tare. Structura interna a prostatei este formata din 3 lobi. Lobul interior, care inconjoara uretra, este cel care produce inflamatia la oamenii in varsta.
Hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata
Hiperplazia benigna de prostata (HBP) – este una dintre cele mai comune boli benigne a barbatilor, ce poate cauza obstructia tractului urinar (blocaj) si alte simptome ale acestuia. Cu trecerea anilor, scadetestosteronul si are loc o inversare a productiei hormonale, astfel incat se mareste prostata in volum si devine mai dura, mai putin elastica, boala care poarta numele de adenom. Treptat apar tulburari neurogene. Barbatii constata o reducere a intensitatii fluxului urinar, urinarea devine mai dificila, apare senzatia de urinare din ce in ce mai des si noaptea. Datorita retentiei de urina apar infectiile urinare repetate ce pot duce la insuficienta renala si deteriorarea rinichilor. Nu toti pacientii cu hiperplazie benigna de prostata au simptomatologie a tractului urinar. Uneori apar dureri severe la nivelul abdomenului inferior si la spital barbatul afla despre boala numita hiperplazie benigna de prostata.
Hipertrofia benigna de prostata – o boala a barbatului mai in varsta, apare in aproximativ 50% dintre cazuri la barbatii de 60 de ani. Pana la 80 de ani aproximativ 88% dintre barbati sunt diagnosticati cu hiperplazie benigna de prostata.
Primele simptome pot include:
- Un flux slab de urina
- Imposibilitatea de a urina: unii barbati constata ca nu pot urina desi isi simt vezica urinara plina
- urinare frecventa: nu numai in timpul zilei dar si pe timp de noapte. Urinarea frecventa pe timp de noapte poate fi una dintre cele mai timpurii semne ale hiperplaziei benign de prostata
- nevoia brusca de a urina: dificultatea de a se abtine
- dureri: sub forma de arsuri in timpul urinarii
- dificultatea de a urina complet: multi barbati simt ca ei mai au de urinat, chiar dupa ce au terminat. Pe termen lung este afectata functia renala si chiar viata sexuala, prostata producand 25-30% din lichidul seminal.
Complicatii
Sunt doua forme clinice:
Prostatita acuta – retentie urinara acuta, caracterizata prin edem si infiltratie granulocitara interstitiala insotita de cele mai multe ori de colectii purulente.
Simptomele sunt: dureri pelviene si perineale severe. Aceasta este o complicatie grava, care necesita asistenta medicala de urgenta.
Prostatita cronica – retentie urinara cronica- caracterizata prin scleroza tesutului interstitial, atrofie a epiteliului, de cele mai multe ori cu proliferari papilifere.
Acestor pacienti le vine din ce in ce mai greu sa goleasca complet vezica urinara, pot suferi frecvent de cistite si litiaza urinara (formarea unor calculi in canalele renale si in vezica urinara).
In aceasta afectiune, diagnosticul si tratamentul pot fi stabilite doar de medicul specialist, plantele medicinale avand rol de adjuvante ale tratamentului de baza.
Pana de curand, chirurgia urologica reprezenta singura modalitate de abordare terapeutica realista a adenomului de prostata, insa in cazurile usoare ale adenomului de prostata pot fi aplicate si tratamente naturiste alternative.
Acest prospect a fost citit de 159 ori.
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Citeste toate paginile acestui prospect - articol medical: 1 2 3