Prospect Diaprel MR
PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
DIAPREL MR
comprimate cu eliberare modificată
Gliclazidă
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
- Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravasautlacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
in acest prospect găsiţi:
- Ce este DIAPREL MR şi pentru ce se utilizează
- înainte să utilizaţi DIAPREL MR
- Cum se utilizează DIAPREL MR
- Reacţii adverse posibile
- Cum se păstrează DIAPREL MR
- Informaţii suplimentare
1. CE ESTE DIAPREL MR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
DIAPREL MR este un medicament utilizat pentru reducerea nivelului de glucoză din sânge (antidiabetic oral aparţinând grupei sulfonilureelor).
DIAPREL MR este utilizat în anumite forme de diabet (diabetul zaharat de tip 2) la adulţi, atunci când dieta, efortul fizic şi scăderea în greutate nu au efectul dorit în menţinerea nivelului de glucoză din sânge în limite normale.
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DIAPREL MR
Nu utilizaţi DIAPREL MR:
- dacă aveţi hipersensibilitate la gliclazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale DIAPREL MR, sau la alte medicamente din aceeaşi grupă (sulfoniluree) sau la alte medicamente înrudite (sulfonamide hipoglicemiante);
- dacă aveţi diabet insulino-dependent (tipul 1)
- dacă aveţi corpi cetonici sau glucoză în urină (ceea ce poate însemna că aveţi ceto-acidoză diabetică), comă sau pre-comă diabetică;
- dacă aveţi afectare renală sau hepatică severe;
- dacă luaţi medicamente pentru tratamentul micozelor (miconazol, vezi pct. “Folosirea altor medicamente”);
- dacă alăptaţi (vezi pct. “Sarcina şi alăptarea”).
-
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi DIAPREL MR:
Trebuie să respectaţi schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră pentru a atinge valorile normale de glucoză din sânge. Aceasta înseamnă că, în afară de administrarea regulată a comprimatelor, trebuie să urmaţi dieta, exerciţiile fizice şi, când este necesar, să reduceţi greutatea corporală.
în timpul tratamentului cu gliclazidă este necesară monitorizarea nivelului de glucoză din sânge (şi eventual din urina), precum şi a hemoglobinei glicozilate (HbA1 c).
în primele săptămâni de tratament poate creşte riscul de hipoglicemie (niveluri scăzute ale glucozei), de aceea este necesară urmărirea atentă a pacientului.
Hipoglicemia poate apărea:
- dacă mesele sunt neregulate sau dacă săriţi peste mese,
- dacă ţineţi post,
- dacă sunteţi subnutrit,
- dacă vă schimbaţi dieta,
- atunci când creşteţi efortul fizic si nu adaptaţi consumul de carbohidraţi,
- atunci când consumaţi alcool, mai ales combinat cu omiterea meselor,
- dacă utilizaţi şi alte medicamente sau remedii naturale în acelaşi timp,
- dacă utilizaţi doze prea mari de gliclazidă,
- dacă suferiţi de disfuncţii hormonale (ale glandei tiroide, glandei pituitare sau ale cortexului suprarenal),
- dacă suferiţi de afectare hepatică sau renală severă.
In timpul episoadelor hipoglicemice pot apărea următoarele simptome: dureri de cap, senzaţie intensă de foame, greţuri, vărsături, oboseală, tulburări ale somnului, nelinişte, agresivitate, lipsa concentrării, scăderea vigilenţei, depresie, confuzie, tulburări de vorbire şi vizuale, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli, neputinţă.
Următoarele semne şi simptome pot de asemenea să apară: transpiraţii, piele umedă şi rece, anxietate, puls rapid sau neregulat, tensiune arterială crescută, dureri puternice în piept care pot să radieze în zonele vecine (angină pectorală).
Dacă nivelul glicemiei continuă să scadă, poate apare confuzie marcată (delir), convulsii, pierderea controlului, respiraţia devine superficială, pulsul scade, se poate ajunge la pierderea cunoştinţei.
în majoritatea cazurilor simptomele de glicemie scăzută dispar foarte repede dacă veţi consuma diferite forme de glucide, de exemplu tablete de glucoză, zahăr cubic, sucuri dulci, ceai îndulcit. De aceea trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră ceva dulce (tablete de glucoză, zahăr cubic). Trebuie să reţineţi că îndulcitorii artificiali nu au efect. Contactaţi medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital dacă administrarea de zahăr nu ajută sau dacă simptomele apar din nou.
Simptomele de glicemie scăzută pot fi uneori absente, mai puţin evidente, pot apare mult mai lent sau chiar nu vă puteţi da seama în timp util că glicemia a scăzut Aceasta se poate întâmpla în cazul pacienţilor vârstnici care sunt în tratament cu diferite medicamente (de exemplu medicamente ce acţionează asupra sistemului nervos central sau betablocante).
Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu după un accident, intervenţii chirurgicale, febră etc) medicul dumneavoastră vă poate trece temporar pe terapia cu insulină.
Simptomele de glicemie crescută (hiperglicemie) pot apărea atunci când gliclazida nu a redus suficient nivelul glicemiei, dacă nu aţi respectat schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră sau în situaţii speciale de stres. Aceste simptome pot include setea, urinările frecvente, uscăciunea gurii, uscăciunea pielii cu senzaţie de mâncărime, infecţii ale pielii şi performanţe fizice reduse.
Dacă aceste simptome apar adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă aveţi istoric familial sau dacă aveţi o predispoziţie genetică pentru deficit de glucoză-6-fosfatdehidrogenază (G6PD) (o anomalie a celulelor roşii sanguine), informaţi-vă medicul înainte de a lua acest medicament.
DIAPREL MR nu este recomandat copiilor datorită lipsei de informaţii.
Folosirea altor medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, deoarece pot interacţiona cu DIAPREL MR.
Scăderea glicemiei cu gliclazidă poate fi accentuată iar semnele de hipoglicemie pot apărea atunci când se administrează următoarele medicamente:
- alte medicamente utilizate pentru tratamentul glicemiei crescute (antidiabetice orale sau insulină),
- antibiotice (de exemplu sulfonamide),
- medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau insuficienţei cardiace (betablocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei cum ar fi captopril sau enalapril),
- medicamente pentru tratarea micozelor (miconazol, fluconazol),
- medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal (antagonişti ai receptorilor H2),
- medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori de monoaminoxidază),
- analgezice sau antireumatice (fenilbutazonă, ibuprofen),
- medicamente care conţin alcool etilic.
Scăderea glicemiei cu gliclazidă poate fi afectată şi poate apare o creştere a nivelului de glucoză din sânge dacă se administrează unul dintre următoarele medicamente:
- medicamente utilizate pentru tratamentul diferitelor afecţiuni ale sistemului nervos central (clorpromazina),
- medicamente antiinflamatoare (corticosteroizi),
- medicamente pentru tratamentul astmului bronşic sau utilizate în timpul travaliului (salbutamol intravenos, ritodrină şi terbutalină),
- medicamente utilizate pentru tratamentul unor afecţiuni ale sânilor, sângerărilor menstruale abundente şi endometriozei (danazol).
DIAPREL MR poate creşte efectele medicamentelor utilizate pentru reducerea coagulării sângelui (de exemplu warfarina).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Dacă vă internaţi în spital spuneţi personalului medical că sunteţi în tratament cu DIAPREL MR.
Prospecte de medicamente si produse naturiste:
Prospectul contine urmatoarele pagini: 1 2