Acidoză metabolică.
Aveti grijă deosebită când utilizaţi Darob
Darob se administrează cu supraveghere atentă în următoarele cazuri:
-
Pacienţilor cu antecedente de infarct miocardic sau cu funcţie ventriculară deficitară.
-
Pacienţilor cu reacţii de hipersensibilizare în antecedente şi pacienţilor aflaţi sub terapie de desensibilizare care au un risc crescut în apariţia reacţiilor anafilactice exagerate.
-
Pacienţilor cu feocromocitom (se administrează doar dacă utilizează concomitent terapie cu blocanţi alfa-adrenergici).
-
Pacienţilor obezi şi cu diabet zaharat la care valorile glicemiei prezintă fluctuaţii majore (maschează stările hipoglicemice).
– Pacienţilor care sunt în perioada de iniţiere a tratamentului, necesitând monitorizare cardiacă atentă pentru aritmia ventriculară în faza de creştere a dozelor medicamentului antiaritmic. Administrarea medicamentului trebuie să înceapă numai dacă este disponibil echipamentul de resuscitare de urgenţă şi dacă este asigurată posibilitatea monitorizării. În timpul tratamentului sunt necesare verificări regulate.
– Pacienţilor cu afectarea funcţiei renale. Trebuie să utilizeze doze reduse şi trebuie monitorizaţi.
– Pacienţilor în vârstă; trebuie să se ţină cont că la persoanele în vârstă funcţia renală poate fi afectată.
– Pacienţilor copii; nu a fost stabilită siguranţa şi eficacitatea la copii.
Datorită conţinutului în lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză şi galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Administrarea Darob cu alimente şi băuturi
Comprimatele trebuie înghiţite întregi.
Darob nu trebuie administrat cu alimentele deoarece, absorbţia substanţei active poate fi influenţată de administrarea concomitentă a alimentelor (în special, lapte şi produse lactate).
Sarcina şi alăptarea
Deşi nu sunt disponibile studii adecvate, bine controlate la femeile gravide, s-a demonstrat că Darob traversează bariera placentară. Darob trebuie folosit în timpul sarcinii numai dacă beneficiul terapeutic depăşeşte riscul potenţial.
Darob se excretă în laptele matern. În timpul alăptării nu se recomandă tratamentul cu
Darob.
Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Acest medicament poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Acest efect este valabil în special la începutul tratamentului, la creşterea dozei sau la schimbarea medicaţiei ca şi în cazul în care se consumă concomitent alcool etilic.
Utilizarea altor medicamente
Informaţi medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizaţi chiar şi despre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Administrarea concomitentă a dozei orale de Darob cu blocanţi ai canalelor de calciu cum este verapamilul şi diltiazemul poate duce la o scădere marcată a tensiunii arteriale precum şi la bradicardie şi disfuncţii de grad înalt ale conducerii atrioventriculare, ca rezultat al unui efect adiţional asupra nodulului sinusal şi a nodulului AV.
Terapia asociată cu medicamentele antiaritmice din clasa I (în special, substanţe de tipul chinidinei) şi alte medicamente antiaritmice din clasa III poate duce la prelungirea excesivă a intervalului QT, prelungire asociată cu un risc crescut de apariţie a aritmiilor ventriculare. De asemenea, folosirea altor medicamente antiaritmice din clasa III trebuie evitată pentru a exclude prelungirea excesivă a intevalului QT.
Administrarea concomitentă a Darob cu medicamente care prelungesc intervalul QT cum sunt antidepresive triciclice sau tetraciclice (imipramină, maprotilină), antihistaminice (astemizol, terfenadină), antibiotice macrolide (eritromicină), probucol, haloperidol, halofantrină sau terodilină este asociată cu un risc crescut în inducerea efectului proaritmic (torsada vârfurilor).
Utilizarea concomitentă a clorhidratului de sotalol cu blocanţii canalelor de calciu de tipul nifedipinei, poate potenţa efectul acestuia de scădere a tensiunii arteriale. Exacerbarea supresiei nodulului sinusal nu poate fi evitată.
Utilizarea concomitentă a Darob cu noradrenalina sau cu inhibitori MAO (monoaminooxidază) sau întreruperea bruscă a tratamentului concomitent cu chinidină, poate duce la o creştere marcată a tensiunii arteriale.
Pacienţii care utilizează concomitent clorhidrat de sotalol şi antidepresive triciclice, barbiturice, fenotiazine, opioide, antihipertensive, diuretice sau vasodilatatoare pot manifesta scăderi accentuate ale tensiunii arteriale.
Efectele dromotrop şi cronotrop negative ale Darob pot fi crescute în cazul în care se folosesc concomitent rezerpina, clonidina, alfa-metildopa, guanfacina sau glicozidele cardiace.
Blocajul neuromuscular indus de tubocurarina poate fi potenţat de efectul blocant beta-adrenergic al clorhidratului de sotalol.
Folosirea concomitentă a clorhidratului de sotalol şi a insulinei sau a antidiabeticelor orale poate să inducă apariţia hipoglicemiei, mai ales în cazul asocierii unui efort fizic. Simptomele acestei stări pot fi mascate.