CUM SĂ UTILIZAŢI COXTRAL
Luaţi întotdeauna COXTRAL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza zilnică recomandată pentru adulţi şi copii peste 12 ani este de un comprimat COXTRAL (100 mg nimesulidă), după masă (doza zilnică maximă este de 2 comprimate COXTRAL). Utilizaţi
COXTRAL pentru o perioadă de timp cât mai scurtă posibil şi nu mai mult de 15 zile pentru orice cură de tratament.
Nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor care nu sunt atât de severe şi la cei vârstnici.
Creşterea dozei nu determină numai o intensificare a efectului, ci creşte şi riscul de apariţie a reacţiilor adverse.
Comprimatele se iau cu o cantitate suficientă de lichid.
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlării simptomelor.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din COXTRAL
În cazul unui supradozaj sau a ingestiei accidentale a mai multor comprimate de către un copil, consultaţi imediat un medic.
Până în prezent nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu COXTRAL. Este, însă, de aşteptat ca simptomele supradozajului să fie asemănătoare cu cele ale altor antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei). Acestea includ: ameţeli, cefalee, respiraţie rapidă, tulburări ale conştienţei (la copii, chiar şi apariţia de spasme), greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge, vărsături cu sânge, ca şi tulburări ale funcţiei ficatului şi rinichilor.
Dacă uitaţi să luaţi COXTRAL
Luaţi doza recomandată imediat când vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă opriţi tratamentul cu COXTRAL
Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi administrarea înainte de terminarea perioadei recomandate de tratament fără a vă consulta în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, COXTRAL poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reacţiilor adverse descrise apar numai în cazuri sporadice. Acestea sunt, de obicei, uşoare, au un caracter tranzitoriu şi se remit în cursul primei săptămâni de tratament.
În timpul tratamentului a fost observată apariţia diareei, senzaţiei de greaţă şi vărsăturilor. Mai puţin frecvent au fost raportate constipaţie, scaune grase (steatoree) sau inflamaţia mucoasei stomacului (gastrită). În cazuri foarte rare au survenit dureri abdominale, tulburări de digestie, inflamaţia cavităţii bucale (stomatită), scaune cu sânge (melenă), hemoragii (sângerări) la nivelul stomacului şi intestinului, care pot avea o evoluţie severă, ulcere ale stomacului şi duodenului. Sângerările de la nivelul stomacului sau intestinului sau ulcerele/hemoragiile la nivelul mucoasei intestinale au consecinţe mult mai severe la pacienţii vârstnici. Aceste probleme pot surveni în orice moment pe parcursul tratamentului, chiar fără simptome de alarmă şi fără o apariţie în trecut. Medicul va fi informat imediat şi tratamentul cu nimesulidă întrerupt în cazul apariţiei unui ulcer gastric sau duodenal sau a unei hemoragii care pot fi atribuite tratamentului,.
Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse: cefalee, somnolenţă, ameţeli, excepţional confuzie, tulburări de vedere, iritabilitate, nervozitate şi insomnii.
Rar au survenit: erupţii, înroşirea pielii, erupţii papuloase, prurit; în mod excepţional, erupţiile pot fi mai severe (până la vezicule sau necroze ale pielii).
Rar apar disfuncţia rinichilor (nefrita interstiţială), edemul extremităţilor, hematuria (prezenţa de sânge în urină), creşterea creatininei şi a acidului uric în sânge (modificări ale analizelor de laborator care indică o afectare a funcţiei renale).
Poate apărea o creştere tranzitorie a valorilor de laborator ale enzimelor hepatice şi/sau simptome ale unei afectări a ficatului. Acestea includ: pierderea apetitului, disconfort gastric, vărsături, dureri abdominale, astenie fizică, urină închisă la culoare sau icter. Numai sporadic s-a notat o afectare severă a ficatului, în mod excepţional însoţită de colestază (oprirea excreţiei de bilă din ficat) şi de inflamaţia severă a ficatului – în acest caz, tratamentul trebuie întrerupt.
Au fost descrise cazuri puţin frecvente de tulburări de formare a celulelor sangvine, cu scăderea numărului acestor celule în sânge (trombocitopenie, anemie, pancitopenie), manifestate prin creşterea incidenţei echimozelor (vânătăilor), astenie şi paloare.
Ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, au fost raportate reacţii alergice (chiar forme severe), deşi medicamentul nu fusese utilizat anterior. Rar, au fost raportate reacţii alergice însoţite de dispnee şi astm bronşic la pacienţi cu reacţii de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la substanţe similare cu efecte antiinflamatorii (aşa-numiţii agenţi antireumatici nesteroidieni).
În cazuri izolate, au survenit edem al feţei sau edem generalizat, reacţii de hipersensibilitate (aşa- numitele reacţii sistemice anafilactice sau anafilactoide), care pot duce la şoc sau edem epiglotic, palpitaţii, puls accelerat, tensiune arterială crescută sau scăzută, tulburări de micţiune.
Vă rugăm să anunţaţi imediat medicul dacă, în timpul tratamentului cu COXTRAL, apar tulburări gastrice şi/sau intestinale, cum sunt greaţă, vărsături, dureri epigastrice şi, în special, scaune negre
(melenă), probleme astmatice (dispnee), erupţii cutanate, umflarea (edem) feţei, picioarelor sau simptome neobişnuite,.
Medicamente precum COXTRAL se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.