Dinţi care se mişcă la copii si durere la dinti
Se utilizează următoarele ceaiuri din plante medicinale:
O linguriţă de salvie, la o cană, se opăreşte cu apă fierbinte şi se lasă o jumătate de minut. Se strecoară şi se utilizează pentru gargară, de mai multe ori pe zi. Se poate înmuia şi un tampon de vată în acest ceai şi se poate aplica pe locul dintelui care se mişcă.
–
Coada calului
Gargara cu ceai de coada calului, făcută de mai multe ori pe zi, ajută la întărirea dinţilor în lăcaşurile lor. Se ia o linguriţă plină cu coada calului, se opăreşte cu o cană de apă fierbinte şi se lasă „să tragă“ o jumătate de minut. Se strecoară apoi şi, cu ceai cald, se va face gargară.
Amestec de ceaiuri
Se amestecă în cantităţi egale: coajă de stejar, creţişoară, salvie şi troscot. Două linguriţe din amestec se pun într-o jumătate de litm de apă rece şi se lasă să stea 12 ore. Apoi, se încălzeşte, şi se strecoară.
Cu acest ceai se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Pentru comoditate, amestecul încălzit se pune într-un termos.
Se recomandă ca, după clătirea gurii, să se maseze gingia cu o periuţă de dinţi moale, înmuiată în acelaşi ceai.
Dureri de dinţi
Frecvent, cauza durerilor de dinţi o constituie cariile.
Resturile de dulciuri din jurul dinţilor sunt un teren benefic pentru bacterii. Acidul ce apare distruge calciul din emailul coroanelor şi face dintele vulnerabil la agentul patogen al cariilor. Când acestea ajung la primele filete nervoase din pulpa dintelui, apar durerile; paralel cu inflamarea alveolei dentare apare şi umflarea obrazului.
Dacă sub o rădăcină sau în preajma ei, în gingie, se formează un abces sau un granulom, durerea devine de nesuportat, iar abcesul poate să se spargă. Se recomandă neapărat consultarea dentistului deoarece, în afară de ulceraţia produsă de abces, infecţia din granulom se poate răspândi, pe cale sangvină, şi la alte organe.
Se recomandă următoarele plante medicinale:
Muşeţel
O linguriţă plină-vârf cu muşeţel se opăreşte cu o cană de apă fierbinte, se lasă o jumătate de minut, apoi se strecoară şi se beau până la trei ceşti zilnic. Ce asemenea, cu ceaiul răcit se poate face gargară, clătind bine gura, de mai multe ori pe zi.
Micul bitter suedez
Se diluează o lingură de bitter suedez în puţină apă sau ceai, se ia o înghiţitură, se ţine un timp în gură, apoi se bea.
Se repetă până se termină toată cantitatea diluată.
De asemenea, se poate tampona dintele dureros cu o bucăţică de tifon sau vată înmuiată în bitter suedez nediluat.
Coada calului
Coada calului poate fi utilizată pentru gargară în cazul cariilor, gingivitei, a inflamaţiilor la rădăcina dinţilor. «
Se foloseşte o linguriţă de coada calului la o ceaşcă de ceai. Se opăreşte cu apă fierbinte, se lasă o jumătate de minut, se strecoară şi se face gargară, de mai multe ori pe zi.
Gingivită
Gingivita, inflamaţia gingiei, în special dintre dinţi, ca urmare a unor mici leziuni provocate de frecatul cu peria de dinţi sau de nişte particule mari şi dure, mestecate în gură, se poate datora şi resturilor de mâncare rămasă între dinţi, unor substanţe iritante sau toxice, ori unei alimentaţii iraţionale.
Gingia este colorată în roşu-închis, se umflă, sângerează şi prezintă ulceraţii. Tratamentul vizează, în primul rând, igiena adecvată a gurii, dezinfectarea ei şi o alimentaţie sănătoasă. Cele mai recomandate alimente sunt produsele din pâine integrală şi cele care au multe vitamine. In mod preventiv este indicată şi gargara, făcută în fiecare dimineaţă, cu următorul amestec: o linguriţă de tinctură de cannol (un gram la 80 grame alcool) şi cinci picături de ulei de cuişoare, puse într-un sfert de litru de apă. La primele semne ale bolii este bine să se ţină în gură, cât mai mult timp, suc de afine. Substanţele pe care le conţine vindecă mucoasele.
O linguriţă vârfuită cu planta măainţită se pune la o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte şi se lasă să stea o jumătate de minut. Apoi se răcoreşte şi se face gargară, de mai multe ori pe zi.