Doxacurium
Actiune terapeutica: Relaxant muscular
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala:
MOD DE ACTIUNE
Se leaga de receptorii colinergici din placa motorie, blocând transmiterea neuromusculara. De 3 ori mai potent decât pancuroniul. Timpul pâna la blocarea musculara maxima în timpul anesteziei depinde de doza si variaza între 9,3 min (la doza de 0,025 mg/kg) si 3,5 min (dupa 0,08 mg/kg). T ½, eliminare: depinde de doza, între 86-123 min, prelungit la pacientii cu transplant renal. Copiii pot necesita o doza mai mare, dar debutul, timpul si durata de actiune sunt mai reduse la copii. Blocarea se poate inversa cu agenti anticolinesterazici. Se excreta nemetabolizat prin urina si bila.
INDICATII
Adjuvant al anesteziei pentru producerea relaxarii musculare în timpul interventiei chirurgicale. Relaxare musculara la intubarea orotraheala sau pentru facilitarea respiratiei asistate.
PRECAUTII
Se administreaza în doze bine calculate, sub observatia medicului specialist. Nu folositi daca nu exista facilitati pentru intubare, respiratie artificiala, oxigenoterapie sau daca nu aveti disponibil un antagonist. Utilizati un stimulator nervos periferic pentru monitorizarea raspunsului. Medicamentul nu are efecte cunoscute asupra starii de conatienta sau pragului durerii. Pentru a evita discomfortul pacientului, se adminsitreaza dupa sedarea acestuia. Administrati cu precautie pe durata lactatiei. Durata de actiune poate fi de doua ori mai mare la pacientii peste 60 ani si la obezi. Poate apare hipertermie maligna. La pacientii cu miastenie gravis sau sindrom miastenic poate apare un efect foarte accentuat. Se reduce doza la pacientii cu boli neuromusculare, dezechilibre hidroelectrolitice, carcinomatoza. La pacientii cu arsuri se creste doza. Doza pentru pacientii obezi se calculeaza în functie de indicele de masa corporala.
EFECTE ADVERSE
Neuromuscular: slabiciune musculara, paralizii ce pot determina insuficienta respiratorie si apnee . CV: hipotensiune, IM, fibrilatie ventriculara . Respirator: wheezing, bronhospasm . Dermatologic : urticarie, reactii la locul injectarii. Altele: febra, diplopie.
DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE
IV
Pentru producerea blocarii neuromusculare de lunga durata
Adulti, initial: 0,05 mg/kg.
În faza de platou a anesteziei cu enfluran, halotan sau izofluran
Se reduce doza cu 1/3. Copii: 0,03 mg/kg pentru o durata de 30 min sau 0,05 mg/kg pentru 45 min.
În asociatie cu succinilcolina pentru facilitarea intubatiei
Initial: 0,025 mg/mL ce produce un bloc efectiv de 60 min. Doze de întretinere: la 60 min dupa prima doza de 0,025 mg sau 100 min dupa 0,05mg. Dozele de întretinere de 0,005-0,01 mg provoaca relaxare timp de 30 respectiv 45 min.
OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE
În timpul anesteziei pacientul va putea vedea si auzi însa nu se va putea misca. Odata cu întreruperea administrarii efectele dispar treptat.
Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.