Cuperoza
Este o consecinţă a spargerii vaselor capilare şi apare sub forma unei reţele de firişoare roşii, subţiri, cu piele palidă şi fragilă.
Cauzele acestei afecţiuni sunt: ereditatea, variaţiile bruşte de temperatură, regim alimentar neadecvat, masaje faciale prea intense, utilizarea neadecavată a unor produse abrazive, folosirea periei electrice la viteze prea mari, utilizare incorectă a vacuumului sau a prosoa-pelor prea aspre pentru faţă.
Cuperoza nu poate fi corectată total prin tratament cosmetic, dar pot fi evitate accentuarea problemelor şi apariţia unor zone noi. Trebuie respectate contraindicaţiile specialistului cosmetician în ceea ce priveşte masajele faciale, aparatele şi produsele cosmetice utilizate.
Se impune un regim alimentar sănătos, fără alimente indigeste şi excitante ca alcoolul, condimentele, mezelurile, cărnurile conservate, grăsimile, murăturile. Alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume proaspete. Se vor evita schimbările bruşte de temperatură, expunerea prelungită la soare.
Pentru curăţirea feţei se vor folosi numai infuzii de tei, muşeţel sau nalbă, şi nu loţiuni alcoolizate. Măştile cosmetice trebuie să fie calmante şi decongestionante. Medicul specialist poate indica un tratament antialergic sau endocrin.
Tratament cu argilă: se pune argila într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă, preferabil, apă de izvor sau de fântână în amestec cu suc de castravete, măr sau zeamă de lămâie. Obţineţi o pastă pe care o veţi întinde pe faţă, în strat subţire, pe care o veţi păstra pana se usucă, apoi o veţi îndepărta cu apă călduţă. Aceste aplicaţii – de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic.