Cuprins
-
1 Ce este artroza?
- 1.1 Diferența între artrită și artroză
- 1.2 Cauzele apariției artrozei
- 1.3 Ce determină apariția artrozei?
- 1.4 Care sunt factorii de risc de aparitie prematura a artrozei?
- 1.5 Principalele tipuri de artroză
- 1.6 Artroza cervicală
- 1.7 Coxartroza
- 1.8 Artroza lombară
- 1.9 Gonartroza
- 1.10 Spondiloza
- 1.11 Simptomele artrozei
- 1.12 Diagnosticarea artrozei
Ce este artroza?
Termenul generic de artroza reuneste mai multe suferinte ale articulatiilor, de cauza degenerativa, avand ca trasatura comuna distrugerea cartilajului articular, urmata apoi de modificari ale tuturor structurilor din componenta articulatiei. Consecintele acestor remanieri ale componentelor articulare sunt : durerea, impiedicarea miscarilor normale si deformarile.
Practic, orice articulatie poate fi afectata de procesul artrozic, dar cu predilectie, articulatiile cel mai des solicitate : genunchii (gonartroza), soldurile (coxartroza), coloana vertebrala (spondilartroza), articulatiile degetelor.
Informații generale
Artroza este o afecțiune ce afectează oasele, ligamentele și articulațiile, având ca principlale simptome rigiditatea și durerile articulare. Artroza poate afecta orice articulație, chiar și pe cele de la nivelul gâtului sau șoldului. Riscul ca o persoană să dezvolte această afecțiune crește odată cu înaintarea în vârstă.
Artroza – cauze
Exista mai multi factori care determina aparitia artrozei :
- generali :
- ereditatea
- tulburari endocrine (hipotiroidismul)
- tulburari de nutritie (obezitatea)
- locali :
- suprasolicitarea articulatiei
- slabirea fortei musculare
- traumatisme
De cele mai multe ori, acesti factori de risc sunt prezenti la batrani, sportivi si unele profesii. Femeile sufera de doua ori mai frecvent de artroza decat barbatii.
Cartilajul articular
Capetele oaselor care alcatuiesc articulatiile sunt acoperite de un strat de cartilaj. Cartilajul articular este alcatuit dintr-o retea de fibre de colagen in ochiurile careia se gasesc niste molecule speciale, formate din proteine si zaharuri (proteoglicani), care retin o cantitate importanta de apa (peste 90 %). Astfel, cartilajul isi indeplineste cele doua functii importante : inlesnirea alunecarii suprafetelor articulare si amortizarea socurilor. In alcatuirea cartilajului exista celule care reinnoiesc permanent substantele care il alcatuiesc, numite condrocite. Cartilajul nu are vase de sange si se nutreste prin imbibitie.
Artroza cum apare?
Artroza apare atunci cand se strica echilibrul intre formarea si distrugerea de componente ale cartilajului, in favoarea celei din urma. In principiu, fenomenul are loc atunci cand celulele (condrocitele) sunt mai putin numeroase, mai putin active sau nu au la dispozitie materialele necesare producerii componentelor de cartilaj (colagen si proteoglicani) sau cand acestea din urma sunt distruse de actiunea unor enzime. Rezultatul este transformarea cartilajului dintr-o structura neteda si elastica in una neregulata (fisurare, ulcerare) si rigida. Miscarea este compromisa, iar lipsa amortizarii socurilor transmite capetelor osoase solicitari neobisnuite si osul se deformeaza (remodelare). Noua “geometrie” articulara duce la compromiterea structurilor de stabilizare (capsula si ligamente) si a muschilor de vecinatate, cu aparitia disfunctiilor articulare, generand dureri si dificultati la mobilizare, ulterior – deformari si impotenta functionala.
Artroza – Cum se manifesta?
- Durerea articulara – simptomul principal – cu doua caracteristici :
- durere de tip mecanic – apare dupa efort, dispare in repaus
- meteorosensibilitatea – accentuata de frig si vreme umeda
- Redoarea articulara – cu durata de 10 – 15 minute, dupa repaus prelungit
- Limitarea miscarilor (active si pasive) in articulatiile respective
La examenul obiectiv se constata :
- articulatie marita de volum
- deformari articulare – in stadii avansate
- cracmente la mobilizare
Artroza – Care va fi impactul su societatea de acum incolo?
Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara. Se apreciaza ca 3 – 6 % dintre persoanele peste 30 ani sufera de artroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 – 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa artrozei creste de 2 – 10 ori. Numarul cazurilor de artroza este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei. Aceasta suferinta implica serioase costuri sociale, fiind o cauza frecventa de incapacitate temporara de munca si de pensionare, la care se adauga suferinta si incapacitatea(alterarea calitatii vietii) si costurile medicale.
Artroza nu este nici inevitabila, nici netratabila. In principal mijloacele care ne stau la dispozitie sunt :
- masurile generale de prevenire a bolii si de protectie a articulatiilor
- medicamentele impotriva durerii si inflamatiei articulare
- medicamentele capabile sa refaca echilibrul intre formarea si distrugerea de cartilaj
- masuri adjuvante : balneoterapia, kinetoterapia, fizioterapia, masajul
- masuri chirurgicale
Diferența între artrită și artroză
Chiar dacă termenii artroză și artrită sunt oarecum similari, este bine să știm că între aceștia este o mare diferență. Dacă artroza afectează oasele și distruge cartilajele, artrita este o afecțiune ce se manifestă prin inflamarea articulațiilor.
Cauzele apariției artrozei
Principala cauza a apariției artritei este erodarea în timp a cartilajului care acoperă oasele. Dacă cartilajul se uzează complet, oasele ajung să se macine între ele.
Ce determină apariția artrozei?
- Vârsta – datorită înaintării în vârstă, structurile articulațiilor nu mai pot susține greutatea corpului, iar cartilajul începe ușor, ușor să se macine.
- Factorul genetic – numeroase studii au dovedit faptul că artroza are o predispoziție genetică. Astfel, genele influențează riscul fiecărei persoane de a dezvolta acestă boală.
- Traumatisme la nivelul articulațiilor – dacă articulația este afectată în urma unui accident, a unei lovituri sau a unei leziuni profunde, mai devreme sau mai târziu oricare din acești factori pot duce la o formă de artroză.
- Obezitatea – persoanele supraponderale sunt mai predispuse să sufere de coxartroză, deoarece greutatea exercită o presiune mai mare asupra șoldului, articulațiile acestuia fiind mai solicitate în timpul mersului.
- Factorii de mediu – de cele mai multe ori, artroza este considerată o boală legată de profesie, ce apare în anumite tipuri de activități. Statul prelungit pe scaun poate duce la apariția artrozei cervicale sau lombare, în timp ce persoanele care folosesc unelte sau mașinării grele cu vibrații puternice vor dezvolta artroză la nivelul mâinilor, coatelor sau umerilor.
- Alimentația necorespunzătoare – alimentele bogate în vitamina C, A și E sunt importante în ajutarea reconstruirii cartilajului, având totodată și rol antiinflamator.
Care sunt factorii de risc de aparitie prematura a artrozei?
- Vârsta
- Sexul – femeile sunt mai predispuse în a dezvolta artroză
- Greutatea – surplusul de kilograme pune mai multă presiune pe articulații, crescând riscul ca acestea să se deterioreze
- Traumatismele – accidentele pot deteriora articulațiile
- Articulațiile deformate – articulațiile inegale pot crește riscul apariției artrozei
- Activitatea zilnică
- Factorul genetic
Principalele tipuri de artroză
Artroza cervicală
Artroza cervicală se referă la degenerare cronică a cartilajului dintre vertebrele cervicale. Astfel, boala se dezvoltă la nivelul gâtului. Artroza cervicală apare la persoanele trecute de 40 de ani și se manifestă printr-o durere la baza gâtului, acesta devenind rigid, mișcările devenind din ce în ce mai dificile.
Coxartroza
Coxartroza este o artroză degenerativă, care afectează articulațiile șoldului. Pierderea cartilajului în articulația osoasă dă o stare de disconfort pacienților ce suferă de coxartroză, provocând durere în articulația șoldului. De asemenea, articulația devine extrem de rigidă, iar acest lucru afectează activitățile de zi cu zi și mobilitatea pacientului.
Artroza lombară
Artroza lombară este o boală a coloanei vertebrale cauzată de degenerarea cronică apărută între vertebrele lombare. Afecțiunea apare cel mai adesea din cauza unei posturi greșite în timpul serviciului sau în timpul activităților fizice. Boala este caracterizată de durerea de spate sau de durere în regiunea spatelui, fiind resimțită în principal în timpul mișcarii și în timpul antrenamentelor.
Gonartroza
Artroza de la nivelul genunchiului se manifestă prin: durere cronică în timpul mersului, mobilitate limitată și, în cel mai rău caz invaliditate. Cartilajul genunchiului este afectat, iar producția de lichid sinovial scade. Acest lucru duce la măcinarea oaselor, articulația fiind afectată ceea ce duce la uzarea cartilajului osos.
Spondiloza
Spondiloza reprezintă degenerarea coloanei vertebrale. Spondiloza se referă la osteoartrită, deteriorarea coloanei vertebrale ce are legătură cu înaintarea în vârstă, reprezentând cea mai comună cauză a spondilozei.
Simptomele artrozei
- durere la nivelul articulației;
- rigiditatea articulației;
- sensibilitate la durere în zonele din preajma articulațiilor afectate;
- reducerea flexibilității în articulațiile afectate;
- măcinarea oaselor
- apariția osteofite ce se poate dezvolta în preajma articulațiilor afectate de artroză
Diagnosticarea artrozei
Diagnosticul artrozei, implică mai multe etape.
Evaluarea stării pacientului
Într-o primă etapă, medicul specialist vă pune o serie de întrebări despre simptome și despre istoricul familial. Aceste informații îl pot ajuta să diagnosticheze tipul de artroza de care suferiți. De asemenea, acesta va efectua și un examen fizic pentru a pune un diagnostic corect.
Analize de sânge
Pe lângă examinare fizică, medicul va putea recomanda efectuarea unui set de analize de sânge pentru a identifica markerii de inflamație și de infecție din organism.
In diagnosticarea artrozei, sunt folosite și analize imagistice, pentru a-i permite medicului să analizeze mai îndeaproape articulațiile afectate.
Ce se întâmplă dacă artroza nu este tratată?
Fără un tratament adecvat, artroza poate duce la alte complicații și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacientului.
Artroza poate afecta calitatea somnului – rigiditatea și limitarea mișcărilor pot da pacientului o stare de disconfort atunci când se așează în pat.
Productivitate redusă – pacienții pot pierde multe zile de muncă pe an din cauza durerilor cronice, acestea limitând activitățile zilnice.
Guta – artroza poate modifica cartilajul, determinând formarea unor cristale în interiorul articulațiilor, lucru ce poate duce la gută și la o durere acută, degetul mare de la picioare fiind un loc comun în care apare guta.
Condrocalcinoza – artroza poate determina formarea de cristale de calciu în carilaj, cel mai adesea în articulațiile genunchiului. Calcifierea articulațiilor poate face ca simptomele artrozei să fie chiar mai severe.
Depresie – foarte mulți pacienți prezintă un grad crescut de anxietate și de depresie deoarece nu se mai pot bucura de activitățile preferate.
Alte complicații ce pot apărea dacă artroza nu este tratată:
- osteonecroza
- fracturile
- deteriorarea tendoanelor și ligamentelor din preajma articulațiilor
Tratamentul artrozei urmărește două obiective și anume: diminuarea durerii și prevenirea limitării mișcărilor.
Sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidiene cu efecte analgezice, injecțiile cu cortizon ce pot calma durerea din articulațiile afectate, cremele pentru artroză ce pot fi aplicate direct pe piele, pe zona afectată.
În funcție de tipul durerii medicul vă poate prescrie și un tratament medicamentos.
Balneoterapia – balneoterapia, combinată cu fizioterapia poate fi eficientă în ceea ce privește calmarea durerii și îmbunătățirea articulațiilor, în tratamentul unor forme avansate de artroză la nivelul genunchiului.
Kinetoterapia – are la bază o serie de mișcări efectuate prin mai multe programe de recuperare medicală, bine structurate de specialist, pentru ca pacientul cu artroză să își poată reface funcțiile care au fost diminuate din cauza bolii.
Masajul – poate să reducă durerea și rigiditatea articulară, precum și să îmbunătățească mobilitatea articulațiilor.
Fizioterapia – cu ajutorul unui fizioterapeut, pacientul poate învăța să practice o serie de exerciții care îl ajuă să își întărească și să își stabilizeze articulațiile afectate.
Sfaturi utile pentru prevenirea artrozei
- Menținerea unei greutăți corporale normale
- Practicarea sporturilor de performanță sub îndrumarea unui antrenor specializat
- Ridicarea greutăților în mod corect
- Echilibrarea dietei pentru a evita carențele de vitamine și minerale
- Protejarea încheieturilor