Cefoxitin sodic
Indicatii Terapeutice
- Infectii ale tractului respirator inferior (pneumonia si abcesul) date de Streptococcus pneumoniae, alti streptococi (excluzând enterococi de genul S. faecalis), S. Aureus , E. coli, specii de Klebsiella, H. influenzae si specii de Bacteroides.
- Infectii ale tractului urinar date de E. coli, specii de Klebsiella, P. mirabilis, Morganella morgani, P. vulgaris si specii de Providencia (inclusiv P. rettgeri).
- Gonoree necomplicata data de Neisseria gonorrheae (producatoare sau nu de penicilinaza).
- Peritonita si alte infectii intra-abdominale (abcese intra-abdominale) date de E. coli, specii de Klebsiella, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis) si specii de Clostridium.
- Infectii ginecologice (endometrita, celulita pelvina, boli inflamatorii pelvine) date de E. Coli, Neisseria gonorrheae, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis), specii de Clostridium, specii de Peptococcus, specii de Peptostreptococcus si specii de B. streptococi. Septicemie data de S. pneumoniae, S. aureus, E. coli, specii de Klebsiella, specii de Bacteroides (inclusiv B. fragilis). Osteite / artrite date de S. aureus.
- Infectii cutanate sensibile.
- Profilaxie perioperatorie.
Mod de actiune terapeutica Cefoxitin
Cefalosporina cu spectru larg ce e rezistenta la actiunea penicilinazei si cefalosporinazei si este stabila în prezenta beta-lactamazelor. Nivelul maxim seric, dupa 1g IV: 110 µg/mL. T ½: 40-60 min Aproximativ 85% excretat neschimbat în urina dupa 6h.
Precautii Cefoxitin
Nu amestecati cefotaxim cu aminoglicozide în perfuzie continua IV; se administreaza separat.
Efecte Adverse Cefoxitin
Dozele crescute au determinat o incidenta crescuta a eozinofiliei si o crestere a nivelelor AST la copiii peste 3 luni.
Dozaj – mod de administrare Cefoxitin
IM (intra-muscular), IV(intra-venos)
Infectii necomplicate (cutanate, respiratorii, tract urinar).
Adulti, IV: 1 g la 6-8 h.
Infectii medii / severe.
Adulti, IV: 1 g la 4 h sau 2 g la 6-8 h.
Infectii ce necesita doze mari (gangrena gazoasa).
Adulti, IV: 2 g la 4 h sau 3 g la 6 h.
Gonoree.
Adulti: 2 g IM cu 1 g probenecid oral.
Profilaxie chirurgicala.
Adulti, IV: 2 g la 30-60 min înainte de operatie, urmate de 2 g la 6 h dupa prima doza, doar pentru 24 h (72 h în artroplastia prostatica).
Operatie de cezariana, profilaxie.
2g. IV: la clamparea cordului; apoi, administrati 2 doze suplimentare dupa 4 si 8 h.
Rezectie transuretrala de prostrata, profilaxie
1 g înainte de operatie; apoi 1 g la 8 h timp de 5 zile.
Insuficienta renala.
Initial: 1-2 g, apoi urmati prospectul. Atunci când este disponibil numai nivelul creatininei, puteti utiliza urmatorele formule pentru determinarea C CR :
Barbati: Greutate (kg) x (140 vârsta)/72 x creatinina serica (mg/dl).
Femei: 0.85 x valoarea la barbati.
Administrarea la copii pentru infectii
Copii peste 3 luni: 80-160 mg/kg/zi în 4-6 doze divizate. Nu depasiti 12 g/zi.
Administrarea la copii în scop profilactic
Copii peste 3 luni: 30-40 mg/kg la fiecare 6 h.
Observatii pentru pacient – familie
Medicamentul se administreaza parenteral. Anuntati orice efecte adverse, diareea persistenta, reducerea diurezei sau lipsa unui raspuns.

Test Infectii urinare
Prospect Mefoxin, flac. inj.

Indicații terapeutice Mefoxin
Mefoxin este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii cand sunt cauzate de microorganisme sensibile: Peritonita si alte infectii abdominale si pelvine; infectii ginecologice; Septicemie; Endocarita; infectii ale tractului urinar, inclusiv gonoreea necomplicata; infectii ale tractului respirator; infectii osoase si articulare; infectii tegumentare si ale tesuturilor moi.
Majoritatea acestor infectii mixte sunt asociate cu contaminarea prin flora fecala, dar si prin flora provenita din vagin, de pe tegumente sau din cavitatea bucala.
Contraindicații Mefoxin:
Mefoxin este contraindicat la persoanele cu hipersensibilitate la cefoxitin. In absenta experientei clinice, Mefoxin nu va fi administrat pacientilor cu hipersensibilitate la cefalosporine.
Administrare Mefoxin
Mefoxin poate fi administrat intravenos sau intramuscular (vezi mai jos indicatiile de reconstituire pentru fiecare cale de administrare in parte). Posologia si calea de administrare trebuie determinate in functie de severitatea infectiei, sensibilitatea germenilor cauzali si starea pacientului. Tratamentul poate fi initiat in timp ce se asteapta rezultatul testelor de sensibilitate. Posologia terapeutica: Adulti: Doza uzuala pentru un adult este 1 g sau 2 g de Mefoxin la 8 ore (vezi tabelul).
Posologia uzuala la adulti:
Necomplicata 1 g 8 ore (ocazional 6 ore) 3 g (4 g)
Moderat severa 2 g 8 ore (ocazional 6 ore) 6 g (8 g)
La adultii cu insuficienta renala se poate administra o doza initiala de incarcare de 1-2 g.
Dupa doza de incarcare pot fi folosite drept ghid de administrare recomandarile pentru doza de intretinere. La pacientii supusi hemodializei, doza de incarcare de 1-2 g trebuie administrata dupa fiecare hemodializa, iar doza de intretinere se stabileste in functie de indicatiile din tabelul de mai jos.
Dozele de intretinere la adultii cu functie renala redusa:
Functia renala Clearance-ul creatininei (ml/min) Doza intervalul de administrare
Disfunctie usoara 50 – 30 1 – 2 g 8 – 12 h
Disfunctie moderata 29 – 10 1 – 2 g 12 – 24 h
Disfunctie severa 9 – 5 0,5 – 1 g 12 – 24 h
Infectii necomplicate ale tractului urinar: In infectiile necomplicate ale tractului urinar datorate germenilor sensibili, s-a dovedit eficienta administrarea intramusculara a 1 g de Mefoxin de doua ori pe zi. Gonoree necomplicata: Pentru terapia monodoza a gonoreei necomplicate, inclusiv cea cauzata de tulpinile producatoare de penicilinaza, doza recomandata este de 2 g de Mefoxin intramuscular administrat impreuna cu 1 g probenecid per os (simultan sau cu pana la o ora inainte).
Nou-nascuti* (inclusiv prematuri, sugari si copii) – schema de administrare in pediatrie:
Grupa de varsta Doza intervalul de administrare
Sugari prematuri** cu greutate corporala peste 1.500 g 20-40 mg/kg 12 h
Nou-nascuti**0 – 1 saptamani1 – 4 saptamani 20-40 mg/kg20-40 mg/kg 12 h8 h
Sugari** 20-40 mg/kg 6 h sau 8 h
Copii 20-40 mg/kg 6 h sau 8 h
* Vezi “Precautii pentru nou-nascuti” la “Administrare”
** Datele clinice sunt insuficiente pentru a recomanda administrarea intramusculara la sugarii cu o varsta mai mica de 3 luni.
In infectiile severe doza zilnica totala poate fi crescuta pana la 200 mg/kg, cu conditia sa nu depaseasca 12 g/zi. Mefoxin nu se recomanda in tratamentul meningitei. Daca se suspecteaza o meningita, trebuie folosit un antibiotic corespunzator. La copiii cu insuficienta renala intervalul de administrare trebuie redus asa cum s-a indicat pentru adulti.
Posologia profilactica:
Administrare: Precautii pentru nou-nascuti: Solutiile care contin conservant nu vor fi injectate sau perfuzate intravenos la nou nascuti. La nou-nascuti s-a semnalat o toxicitate legata de alcoolul benzilic folosit drept conservant in apa bacteriostatica pentru injectii si in solutia injectabila bacteriostatica de clorura de sodiu. Nu exista date disponibile despre toxicitatea altor conservanti la aceasta grupa de varsta. De aceea, orice diluant folosit cu Mefoxin in tratamentul nou-nascutilor, nu trebuie sa contina conservanti.
Administrarea intravenoasa: Reconstituirea Mefoxin cu apa sterila pentru injectii: 1 g este solubil in 2 ml. Desi Mefoxin este foarte solubil, pentru administrare intravenoasa este preferabil sa se adauge 10 ml de apa sterila pentru injectii in flaconul de 1 g sau de 2 g. Se va agita si apoi se va extrage intregul continut al fiolei in seringa.
Administrarea exclusiv intramusculara: Pentru injectare se reconstituie 1 g de Mefoxin cu 2 ml apa sterila pentru injectii sau cu solutie 0,5% sau 1% de lidocaina HCl (fara epinefrina). Mefoxin se administreaza prin injectare profunda intr-o masa musculara bine reprezentata. A se evita injectarea intr-un vas sanguin. Nota: Unii pacienti sunt sensibili la lidocaina.
Reconstituirea solutiei. Tabelul urmator este prezentat pentru usurarea reconstituirii Mefoxin atat pentru administrarea intravenoasa cat si pentru cea intramusculara.
Prezentare Cantitatea de diluant folosita (ml*) Concentratia medie aprox. (mg/ml)
i.v. i.m.
fiola de 1 g 2 400
fiola de 1 g 10 95
fiola de 2 g 10 sau 20 180 sau 95
* Se agita pana la dizolvare si apoi se lasa pana cand solutia devine clara.
Precauții:
Exista unele dovezi clinice si de laborator de alergenicitate partial incrucisata intre cefamicine si alte antibiotice b-lactam, peniciline si cefalosporine. La cele mai multe antibiotice b-lactam au fost semnalate reactii severe (inclusiv soc anafilactic). Inainte de instituirea terapiei cu Mefoxin se impune o anamneza atenta in ceea ce priveste reactiile de hipersensibilitate la antibioticele b-lactam. Mefoxin va fi administrat cu precautie la pacientii alergici la penicilina. Antibioticele se vor administra cu precautie la orice pacient care a prezentat stari alergice, in special la medicamente.
Sarcina si alaptare: Terapia in sarcina: Nu exista studii controlate privind utilizarea la femeile gravide. Folosirea medicamentului in timpul sarcinii impune evaluarea beneficiilor scontate comparativ cu riscurile posibile. Terapia in perioada de alaptare: Mefoxin se excreta in laptele uman. Daca se indica folosirea sa, se va administra cu precautii.
Reacții adverse ale Mefoxin
Mefoxin este in general bine tolerat. Efectele adverse rareori impun sistarea tratamentului, fiind de obicei usoare si tranzitorii. Cele mai frecvente reactii adverse sunt reactiile locale dupa injectarea intramusculara sau intravenoasa.