Afecţiuni O.R.L.
Pentru tratamentul afecţiunilor O. R. L., în special cele din zona faringelui şi a laringelui, se recomandă următoarele plante medicinale:
Nuc
Dintr-o cantitate de frunze de nuc mărunţite se ia o linguriţă plină cu vârf, se opăreşte cu o cană de apă clocotită şi se lasă „să tragă” o jumătate de minut. După strecurare, se foloseşte pentru gargară, de preferat dimineaţa şi seara.
Salvie
ORLPentru o ceaşcă de ceai se pune o linguriţă plină-ochi cu salvie, se toarnă peste ea apă clocotită, se lasă o jumătate de minut si, după ce se strecoară, se utilizează pentru gargară, dimineaţa si seara. Se poate întrebuinţa şi pentru comprese externe, aplicate în zona dureroasă a gâtului: se îmbibă o batistă împăturită în lung, sau orice altă bucată de pânză moale, cu ceaiul pregătit mai sus, se stoarce uşor si se pun prişniţe calde.
Turită mare
O linguriţă plină cu turiţă mare, pentru o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte. După ce a stat o jumătate de minut, se strecoară şi se foloseşte pentru gargară, dimineaţa şi seara.
Amigdalită
Se folosesc pentru tratament următoarele plante:
Caşul popii
într-o ceaşcă cu apă rece se pune la înmuiat, pentru 12 ore, o linguriţă plină cu caşul popii. Pe parcursul unei zile, se vor bea două – trei căni.
Ceaiul se păstrează, cald într-o sticlă de termos.
Salvie
Aplicarea externă a ceaiului de salvie sau a compreselor cu salvie ajută foarte mult pentru cazurile de amigdalită şi de dureri în gât. Se foloseşte o linguriţă de salvie la o ceaşcă de ceai. Se opăreşte cu apă fierbinte, se lasă „să tragă“ o jumătate de minut, se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Bineînţeles că, din când în când. pot fi băute şi câteva înghiţituri de ceai de salvie.
Comprese cu salvie
Prepararea se face în modul următor: două linguriţe de salvie se opăresc cu o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă să stea o jumătate de minut, apoi se strecoară. O bucată de pânză curată (de preferat in) se înmoaie în extractul de salvie şi se aplică comprese în jurul gâtului. Important este ca gâtul să fie păstrat cald. înfaşurând peste pânza umedă o alta uscată şi apoi un fular de lână. Compresa se schimbă de mai multe ori pe zi.
Se foloseşte o linguriţă de coada calului pentru o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă să stea o jumătate de minut, se strecoară şi se face gargară, de mai multe ori pe zi.